str. 410

Pravé křídlo Národopisného paláce bylo věnováno především (střed) památkám výtvarného umění. Vedle památek kostelních a umčlecko-průmyslových byly vyloženy též cenné památky, souvislé s dějinami řemesel. Bohatá byla tu sbírka československé keramiky, jsouc široce založena a pečlivě roztříděna od p. arch. J. Fanty, čímž tento téměř nepovšimnutý obor upoutal pozornost příslušných kruhů výstavních..

Poboční oddělení na právo bylo vyhrazeno oddělení „česká žena," Zeměpisu, Anthropologii s oddělením demografickým a statistickým, Právnictví, Církevnímu odborii, Stavitelství a inženýrství a na konec v rohové místnosti Obchodu. Vyobrazení na str. 398. seznamuje s figurínou obra Josefa Drásala v oddělení anthropolngickém, o němž viz odborný referát od Dra. J. Matějky ve Světozoru 1895, 434.—435. a srv článek Dra. Jar. Květa „český olbřím ua NVC.", tamtéž, str. 450. až 451.

V pobočním oddělení na levo byla zařízena čítárna v sousedství uvedené výstavy literární. Z čítárny vcházelo se do divadelního a hudebního oddělení. Při vchodu do pravého křídla vábilo ku prohlídce důkladně a soustavně vystrojené oddělení studentské.

VI.

Pro studium národopisné na NVČ. měly zvláštní význam četné slavnosti lidové, věrně podle skutečnosti provozované od žen a mužů zavítavších na NVČ. z Plzeňska, z Moravy a ze Slovenska. Pro úplnost budiž vzpomenuto, že kromě těchto slavností rázu čistě lidového byly pro zábavu hlavně v Staré Praze chystány rozmanité slavnosti historické: „honění ke kroužku" (viz o této zábavě Zíbrt, Z her a zábav staročeských, Vel. Meziříčí, 1889, str. 85.), slavnostní uvádění nováčků beánů do života akademického (viz Otázky a odpovědi v tomto sešitě č. Lidu), zastaveníčko staročeské, Fidlovačka a podobné slavnosti, jež přispívaly ke zvýšení návštěvy.

Dne 14. července 1895 byly na NVÖ. provedeny svatební obřady z Plzeňska od svatebčanů z okolí plzeňského řízeaím V, Ambrože, řídícího učitele v Skvrňanech. V amfiteátru výstavním, určeném pro slavnosti, byly na místě vyvýšeném upraveny domov ženichův, domov nevěstin a hostinec. Hosté z Plzeňska před četným obecenstvem chutě znázornili starobylé obřady, řeřnění, zpěvy a tance podle programu, vydaného od čilého Zábavnílio výboru v úhledné knížce „Svatba selská z Plzeňska, na NVČ. v Praze 1895." Srv. Ö. Lid V., 90.

Veliký rozruch v nejširších vrstvách české veřejnosti způsobila návštěva M o r a v a n ů (přes 3000). Přijeli do Prahy na NVČ. pochlubiti se rázovitými obyčeji a obřady. Byli vítáni s nadšeným jásotem a jejich výkony byly provázeny nejživějším, netušeným zájmem.