str. 415

Na sklouku výstavy vítali jsme na NVó. milé návštěvníky z Chodska. Účastnili se zároveň s přástkou z Nákla, se skupinou valašskou (vedenou od stavitele ze Vsetína p. M. Urbánka, jehož zásluha o valašské oddělení na NVČ. byla již uvedena na str. 198.), se Slováky a jinými zástupci jednotlivých kmenů československých živého obrazu, uspořádaného na NVČ. od akad. malíře K. Štapfra ku poctě arcivévodů Karla Ludvíka a Ferdinanda dne 19. října 1895. Vyobrazení na zvláštní příloze poučuje, jak ladně byl živý obraz tento od Štapfra seskupen- Z chodských účastníků podáváme na str. 412. až 414. ukázky typů děvčat a" mužů

Chodských.

(Dokončení.)

Dodatky k referátu o NVČ.

Redakci Č. Lidu byly zaslány tyto dva dopisy se žádostí, aby byly uveřejněny jakožto dodatky a opravy referátu o NVČ. Dopřávám oběma listům místa podle zásady v programu č. Lidu v 1. č. I. ročníku o volnosti věcné diskuse v otázkách sporných.

1. Pan MUDr. Jan Smyčka, obvodaí lékař v Litovli, horlivý pracovník na poli ruchu národopisného mezi Hanáky, píše takto:

„V popisu Vašem „Zvykosloví na Národopisné výstavě česko-slovanské v Praze", jejž jste v Českém Lidu, ročník V. číslo 2. byl dokončili nestala se žádná zmínka o „hanáckých svatebních stromech". Možná, že snad do toho popisu se nehodily, a budou uveřejněny někde jinde. *) Já jen chci na to upozorniti, an na obrazích k popisu tomu připojených na stránce 98. i na stránce 99. se nalézají, a to na str. 98. po pravé straně stojí „hanácký svatební strom" z Nákla na Litovelsku a na str. 99. po levé straně „hanácký strom svatební" -z Příkaz na Olomoucku. Stromy ty jsem dodal já na výstavu. Něco podobného na celé výstavě v Praže nebylo a nese se obyčej ten a zvyk' ku svatbám hanáckým, jež s velkým leskem a s velkou okázalostí se slavívaly. Zvyk a obyčej, který už dnes vyhynul a nekoná se nikde. Hanáci na Litovelsku, ač tvoří nejzazší severní oddíl Hanáků na Moravě, vyznamenávali se tak mnohým od Hanáků na Kroraěřížsku a Kojetínsku. A byla u nich zvláštní nádhera, důkladnost a rázovitost pozoruhodnou, což jsem i na výstavě v Praze seznal, kdež jsme se Hanáci sešli. Naši Ha-

*) Pozn. red. Chystáme pro ročník VI. podobné studie o jednotlivých předmětech Zvykoslovného oddělení na NVČ. a mezi nimi bude také srovnávací výklad o obyčeji se „stromem" svatebním.