str. 416

naci a Hanácky z Litovelska, jež jsem přivedl (tak zvaná „přástka"1 z Nákla, ne „přástky", jak je tam v Praze stále nazývali), li bili se všeobecně a věnována jim velká pozornost. Též i svým výkonem „přástkou" dobře se representovali. „Říkání" nad stromem svatebním bylo skoro nejslavnějším aktem celé hanácké svatbv a všichni svatebníci se na ně nedočkavě těšívali. Při „říkání" tom snažili se junáci hanáčtí jeden pře3 druhého se proslaviti, nejen svým umem, ale i svým důvtipem i přednesem celého říkání." *)

2. Pan prof. Ant. Večeř z Velkého Meziříčí, jednatel národopisného odboru horáckého, opravuje náš referát o Horáckém gruntu (str. 214) takto:

„Slavná redakce! Tvrzení ve ctěném či. o NVČ., sešit 3., roč. V. Český Lid, že by pí Pittnerová opatřila výbavu Horáckého statku, musím uvésti na pravou míru. Pí. Pittnerovou zvolili delegáti (na můj návrh) Horácka za svou zástupkyni v hl. výboru NVČ. dne 8. 12. 94. Po té byla pí. Pittnerová pozvána do hlav. výboru a konečně byla úřednicí hl. výboru. Nevědělo se vůbec až do zahájení výstavy, jak vše bude na gruntě zařízeno — ostatně u nás na Horácku ani na gruntě neříkají, nýbrž na domě. Na gruntě říká se jen na samých hranicích českých. Asi 3 — 4 neděle před výstavou přijela pí. Pittnerová prohlédnouti si výbavu statku, která byla ovšem již celá pohromadě, a vyžádala si pouze ještě některé maličkosti, které sice nelij ly ještě po ruce, ale bylj' vyhlédnuty a zamluveny, bude-li jich třeba. Výbava statku se musela sháněti celý rok, ne tři neděle, a ty již ani nezbývaly, jelikož se věci musily zaslati, aby byly v čas na výstavě, a také byly, proto také byl Horácký statek první hotový (byl jsem při instalaci celých 10 dní) Dovoluji si tvrditi, že jsem celou výbavu Horáckého statku, horáckého oddělení atd pořídil sám s odborem naším a Dačickým.

S úctou Ant. Večeř, bývalý jednatel Horácka Ve Velkém Meziříčí na Moravě, 31. ledna 1896."

*) Pozn. red. Srv. F. Bartoš, Moravská svatba. (Knihovny českého Lidu č. 2) V Praze, 1892, str. 41.