Moravská přísloví a pořekadla.

Podává F. Bartoš.

Kaj *) su same bal'e, tam všeho na maťe — Vyhnaťi barana za dvůr, aby ho psi něpotrhaťi. — Všema barvoma natíraný a všema masťoma mazaný. — Béhá jak vo pořádní2) mlíko, — Bída s bídou se potkává. Di, kaj chceš, bída idě popředy. Pracovitému bida ene 3) do okna íiťedi, do izby nesmi přisť. Kdo něšidi, něcigani, ten se bidy neubráni. — Blažen, déťo a ožraťec všecko vykřiču. Na blázny netřeba hnojit (n. hnoja) (sami se rodí). Nechám blázna, budu ho prázna. — Bočan 4) žábě něpovi, že ju z blata vylovi (nepřítel se nepřizná, že chce škoditi). — Daj boháčovi cely poklad, chce od tebe též i podklad.5) — Svět boháčům bohatý. — Dobrá bol'esť, dyž dá po-jest (když „nemocný" chutně pojí). — Koval'ova6) kobyla a ševcova. roba (žena) najvěc se boskem nachoďu. — Hledí přes branku (mladík, který už pohledá po děvčatech). — Úzká brázda, široká skyba. — Má kosti v bruchu (nerad se shýbá, lenoch). — Už je na bučku (už je mu hej). — Byl bych hrady na ty 1'adi budoval, aťe včil' ani krmika. — Starši Pambu miž (než) sv. Petr. Kdo s Bohem, Bůh s ním. Nebo něni tak vysoko, aby nas Pambu neslyšel. Bez Boha — nemoha. Ani kul'a ani prach, to mi neudělá žáden strach, jak je Pambu se mnu. Kde láska, tu i Bůh; kde závisť, tu zlý duch. Člověk si vykládá, a Pámbu rozkládá. Moře nevyl'ejes, djabla něošudiš, Boha něpřemudruješ. Blázny su blázny (žerty, šprýmy), a Pambu robi, jak chce. Pambu ma sedym komůrek, a ešče z jednej něrozdal. Ber, Michal'e, co Buh daje. Komu Pambu nedal, ani kovať něukuje. Pambu mu zemťél na hody (něco se mu z nenadání poštěstilo). Pámbu pokazil, Pambu napraví. Jako Kuba Bohovi, tak Buh Kubovi. Proti Bohu nic nemohu. Pambu káře 1'ichotaře. Pambu ma na každého kyj. Kdo něda česť Panubohu, od toho ji chceť nemohu. Boha se něbojiš, 1'adi se něhanbiš. Co Buh černým stvořil, djabeí uězběťi. Patie Bože pomabaj, a ty čerte, tlač. Vůl'a Boží všecko lomí. Boží dílo je nám miío. Všecky věci v Boží moci. Aněla Božího-vem na řbet a pannu Mariju pod pažu, tak projdeš cely svět.

To si mosí dobře cepy spravit (dobře se připraviti). — Cizího nežádám a svojeho nenechám. Z cizího nezbohatneš. Cudzé zboží ně-rozmnoží. Pustil svůj pecen a běží za cuzim krajícem. Ide pro cizí

1) Kaj (laš.) = kde, kam. 2) — které dostává od sousedů z pořádky. 3) ene (laš.) — jenom. •) Bočan (laš.) ~ cáp. 5) Podklad, podldadek, vejce, třeba zkažená, jež dávají siepicím do hnízda, by v něm nosily. ") Koval' (laš.) — kovář.