Předchozí 0111 Následující
str. 92
V pátek naše hody,

úkrop studené vody,

se vším špatná ztrava.

kyselice, šťáva,

Budu ryby,

nelze chyby,

v Dunaji, v moři,

lepší než úhoři!

Podrobně obíral se studiem kyselic staročeských i slovanských L. z Rittersberka. Jména leckterá z nich známe, ale jejich úpravu a chuť bude moci laskavý čtoucí po přečtení této stati okusiti.

Slavný rod slovanských kyselých polívek, čili kyselic rozpadává se na několik druhů, jakož jsou v Polsku: kvas, kapusniak, baršč, mašlanka, šlivianka, jablčanka atd. Poslední již poněkud stojí uprostřed mezi kyselými a sladkými polívkami, podle toho, jak domácí paní více neb méně s cukrem hospodaří. Králem a korunou všech druhů tohoto rodu možná nazvati proslulý »cholo-dziec«, kteréžto jméno jest složeno z maloruského i polského jazyka, neboť v prvním mělo by se říci: cholodec, a v druhém: chlodziec, a po česku by to znělo: chládec. Podle vzoru Mickiewiczo-va v Panu Tadeáši oslavuje r. 1847 L. z Eittersberka toto národní jídlo polské:

Ne mlíčná to dráha, ježto tekla

Hvězdoleskná z prsou Junonských,

Ne rubáš to sněžný, jímž povlekla

Příroda vrch Tater skalnatých:

Smetana to z krav podolských mlíka,

Led schovaný z polského rybníka.



A jak mořské oko se prostírá

V lůně husobílých ledovců,

Tak ze smetany na tebe zírá

Hejno okurkových kotoučů,

A jak zeleňounká pavučina

Na vše strany kopr se rozpíná.



Kuří křídlo klobásky objímá,

Pod krovem pečeně telecí,

Tlustá šunka na dně samém dřímá,

Račí ocas panensky se rdí;

Když to všecko do vnitřka ti padne,

Mráz sibiřský celým břichem vládne.

Cholodziec se jí, aby žaludek ochladil, jakž již název ukazuje, a tedy hlavně za parných letních dnů se připravuje. Hlavní jeho částky jsou kyselá smetana, led, v němžto se smetana omraží, rozkrájené okurky, všelijaké maso, račí ocásky atd. Zdali by to každému západoevropskému žaludku ke zdraví sloužilo, pochybuji. Po-


Předchozí   Následující