str. 4

ratele, kam mohou hned barevnými značkami statisticky a v diagramech podávati výsledky svojí činnosti sběratelské (Ordnance Survey Map of Welshpool and district, coloured edition). Srv. další: The neglected treasnres of the Countryside, A Supplement to the Scheme for the Collection of Rural Loře through the medium of the Schools of Wales, London, 1921. Pro vůdce sběru, xičitele, vydávány jsou vlastivědné příručky: E. S. Hartland, Folk-Lore, What is it and what is the good of it1?, London, 1923; O. S. Burne, The Handbook of Folk-Lore, London, 1923; Ford-lam, A Short History of English Rural Life; Rider Haggard, A Farmers Year; Ruston, Rural Arithmetic; Prothero, English Farming, Past and Present; W. Skeat, The Past at our Doors; Patriotism, Suggestions to Local Education Authorities and Teachers in Wales regarding the teaching of Patriotism; The Experiment in Rural Secondary Education at Welshpool County School, for boys; National Scheme for the Collection of Rural Loře through the medium of the Elementary and Secondary Schools and Colleges of Wales, 1919. K tomu již jmenované doplňky, další vydání, mapy a pod.

Otázkou tou obírá se vynikající pěstitel lidovědného studia S. Orlov, chystaje zvláštní monografii se zřetelem k slovanské lidovědě, jak mi po mém referátu při Sjezdu národopisných pracovníků článek o tom do Českého Lidu přislíbil.

.Hlásí se tedy nová družka do společné práce! Nevím, jak bych ji po česku pojmenoval, když i její sestru jmenujeme ustáleným světovým názvem »s o c i o 1 o g i e« — moderní její obhájci a šiřitelé pojmenovali ji obdobně srozumitelným názvem, ihned rozšířeným a dnes již také světovým, »s o c i o g r a f i e«. Původci tohoto nového způsobu, novou methodou popisovati a studovati lid a národ, podle změněných poměrů poválečných, jsou prof. Wiliam Thomas a Brown. Moderní sociologie a socio-grafie, rozkvět věd psychologických, změněné názory o původu kultury lidové, názory zbavené fantastických sentimentalit, rozvoj právních theorií i praktických zkušeností ze sociální patho-logie, vývoj národohospodářských zájmů — vše to nezbytně a neúprosně předpisovalo změny ve sběru a studiu látky národopisné i lidovědné a vymáhalo si přirozeně svých požadavkii, ústupků. Přivodilo pak rozmanitost do škatulkového (prý) jen sbírání pověr, obyčejů, písní, přísloví, pořekadel, pohádek a dále výšivek, ornamentů, krojů, staveb, nábytku, domácího průmyslu. Srv. Scheme for the Collection, 1. c, 15: Folklóre; W. Thomas, Source Book for Sociál Origins, Chicago, 1919, 145, 150.

Myslím, že nikdo nemůže a nesmí podceňovati naše sbírky a práce před těmito novými hesly. Dnešní názory, dnešní schémata dotazníků, dnešní program, rozšířený hlediskem sociogra-