str. 4

Konečně vyjeli naši ze Zámrsku. Na pardubickém nádraží viděli a slyšeli Michala Bákunina; řečnil rusky a málokdo mu rozuměl. Na všech stanicích hemžili se pražští uprchlíci i uniformovaní členové sboru ostrostřelců utíkali z hlavního města!

Onoho dne dojeli Litomyšlané pouze do Českého Brodu. Tam se nocovalo, dílem v hostincích, dílem u soukromníků. Velitel B achtele byl s ostatními důstojníky v hotelu na náměstí; Lor-i.aan, starý Rypka, Josef Jetmar a kupec Hartl spali na slámě u jistého obchodníka. Krátce před půlnocí zahřměla stichlým městem turecká muzika. Gardisté vylétli z loží, myslíce nejinak, nežli že vtrhlo do Brodu vojsko, aby je zajalo. Byla to však Národní obrana z Luze, z Chrudimě a též z Vysokého Mýta, vedená poštmistrem Hippenreiterem; dopoledne, nejsouce ještě k výpravě uchystáni, nemohli se Mýtští k Litomyšlským připojiti.

Dlužno připomenouti, že z Čes. Brodu vysláni byli Dr. Brauner a skladník Fal tys napřed do Prahy, aby zvěděli, radno-li tam vtrhnouti. Deputace se vrátila se zprávou, že gardě volno do hlavního města vtáhnouti, ale beze zbraně prý. Za jitra dne 15. června vyšli naši z Brodu. V Ouvalské hospodě zarazili. A spatřivše tam na síni brus, chutě ho obstoupili a ostřili si na něm šavle. Z Ouval jeli drahou do Běchovic, kde Buchtele kázal vystoupiti, mužstvo spočítali a náležitě po vojenskú rozdělil. Stanovil avant a ariergardu a hlavní sbor postavil do středu. V tom pořádku potom kráčeli ku Praze. Cestou z Brodu i v Běchovicích několik gardistu nepozorovaně zmizelo; ale k jejich cti budiž řečeno, že přišli druhého dne přece za svou setninou do Prahy.

Dopoledne 15. června stanuli naši před Novou branou Pražskou. Byli prý první ozbrojená pomoc venkovská. Se šanců voláno, odkud garda je a co tu chce? Na odpověď setníkovu vpuštěni jsou Litomyšlané do Prahy a ubírali se přímo na Staroměstskou radnici, kde se Buchtele prokázal certifikátem purk-místrovského úřadu. Na to všichni ubytováni v paláci hraběte Kinského. Kýs neznámý pán odevzdal tu Podhajskému, řečenému »Brumlák«, 50 zl. gardistům -na přilepšenou.

Následujícího dne, 16. června, vysláni Litomyšláci na stráž do Staroměstské radnice a do lottoamtu. Většinou ale postaveni na barikádě u Karlova mostu a na nábřeží, kde jimi hlavně staveniště dvoupatrové budovy značně obsazeno bylo. Tam byli Hofman a Lorman se svou četou. Setník Buchtete byl u Mostecké věže. Střílelo se silně sem a tam, ale již toho dne k večeru hlavní město kapitulovalo a venkovské národní obrany musily se z Pr:>hy dát na ústup.

Litomyšlští unikli šťastně Novou branou na Židovské pece, kde si dopřáli odpočinku, jídla a pití. Náhle povstal v ležení lomoz a křik: přistihnut totiž mezi gardisty vyzvedač, cizí lito-