str. 66

mnohem čerstvější a téměř zdravější jest, a tak může snadno ten pot, který se z rukou smeje na zem, člověku přes něj jdoucímu protivný býti a něco podobného, svrchu psaného, u člověka nevrlého působiti.

Při některých pověrách vybočil učený archivarius z přísné vážnosti zachovávané od sběratele tajností a záhad, a neodolal dojmu směšnosti, jaký vzbuzovaly některé tehdejší pověry a recepty. Zvítězil tu rovněž rozum, jenž se vzepřel pošetilým nemožnostem a odbývá je netajeným výsměchem a jalovými sliby s průhlednou satyrou. Při hledání pokladů na př. líčí prostředek (58), jemuž nevěří a zí něho žert si tropí: Slyšel jsem, když se nějaký oheň neb světlo vidí a se určí, pak-li tu poklad jest, má se vzíti živý rak a na skořápku se mu má svíčka vosková penízová přilepiti a rozžehnouti a v ta místa, kde světlo bylo viděti, anebo kde se o poklad myslí, vyprostiti a pokud tu poklad jest, tak rak ne pozpátku, ale proti přirozenosti své zrovna na to místo poleze, tam státi zůstane a scípne. Až tím způsobem poklad najdu a vyzvednu, neopominu zde připsati Probatum est (t. j. osvědčilo se, dodává Světecký ětveračivě k nezávaznému slibu).

Časový dnes jest záznam Světeckého, jak tenkráte vedle lnu a konopi sbírali kopřivy na tkanivo, na plátno.

Jest prý o tom řeč (234), že z kopřiv velkých nejpěknější plátno jest a» že se z něj batist dělá. Jest jich v zemi této, zvláště pak v pasekách, v lesích důstatek. Svým časem se může pro-ba učiniti, co se z nich vyvésti může. Na jaký způsob ale vlákno se vytře, nevím; snad na ten způsob kopřivy se musejí močiti, jako konopě.

Rozhovořil se také o užitku z »brabenců« (346), jednak staraje se o výživu milých ptáčků zpěváčků, jednak přemýšleje o rozmnožení příjmů knížecích. Velké množství vajíček braben-ěích do Prahy se dováží, kdežto málo domů jest, aby slavíčky nechovali pro jejich velmi libý zpěv, pro něžto vajíčka braben-čí potřebují. I také pro mladé bažanty se vajíčka ta kupují. Když.jsou .nejlacinější, dávají za 3 kr. žejdlík v Praze a jen se o ně derou. Odkud tedy, kde mnoho lesů a brabenišť jest, hodný užitek by vrchnosti mnohdy míti anebo jiní lidé. Dává se zpráva, že takto snadno se sbírají, že se totiž to brabeniště rozhází a doprostřed že se položí bílý šátek. Za nějakou hodinu že brabenci všechna vajíčka na hromadu na. ten šátek snesou a tak jest jen třeba od jednoho brabeniště k druhému choditi a šátky vyprazdňovati a vajíčka do pytle dávati. To by mohlo býti na každém panství někomu pronajaté. Kdyby ku příkladu za leto 30 strichů se jich nahlodalo, žejdlík po 3 kr., činilo by 288 zl.