str. 78

blíogŕafie české historie I. v genealoigii, s. v. Jeník.) O puklém zvonu na Vyšehradě. Dům »u kamenného zvonu«, »u tří zvonků« v Praze. Zvon sv. Mikuláše ve Vršovicích. Zvon »Ambrož« v Kostelci nad Orlicí a »Zlatý zvon«, zašlé osady v Grande. Zvon Bauer ve Stříbře. Bumerina (Bručoun) v Č. Budějovicích. Zvon Bužan v Kolíně na Labem. Zvon Čeřen v Pacově. Zvon Doubrava ve Vladických Kosicích. Zvon Houda ve Vinařicích (Ta-máš Kočí, Ze starých zvonic, čas. Marie 1919, 15. května.) Jindřichohradecký zvon Kňour. Zvon Meduna ve Vranově. Ptáčkův zvon v Kutné Hoře (A. Ptáček, A. Šebánek, Kutnohorské pověsti, str. 87). Drahé zvony. Bydžovský zvon Pražan. Zvon Semerník v Kutné Hoře. Stříbrný zvonek na Vlašském dvoře. Zvon Žebrák v Eakovníku. Zvon Žebrák v Hradci Králové. O zvonu svinčan-skérn a opatoviekém. O zvonu opatovském. Vyrytý zvon ve Vosově. Monstrance ve zvonu u Velké Byteše. (Dr. Jan Michalský, O zvonech, strana 82.) Býčí zvon v Krumlově. Chroustovské zvony. O velkém zvonu bohdanečském. Krucemburský zvon z tureckých děl. Němý zvon promluvil. Proč nemají v Hosticích velký zvon. Výstražný zvonek poleňský. Přelický zvon. Slepo-tický zvon. O zvonu v Jeníkově (C. Lid X, 406, VI. Osečansky, Pověsti o zvonech). O zvonu v Sečanech. O zvonech na locho-vické zvonici, prohraných v kartách. O zvonech na Táborskú. Pouť zvonů do Éínia. Vyoraný poklad na zvon ve Štěpánově. Pověsti o zlatém zvonu v Kostelci nad Orlicí. Čarodějný hlas zvomi v jizerských lesích. Pověst o utopených zvonech starobole-slavských. Zvon sv. Jana na Práčově. Potopený zvon v Lipovce. Potopený zvon všejanský. Utopené zvony na věži tmáňského ko_ stela. Pověst o zvonech v Choustníku. Dolanské zvony (Jos. Kö-rigsnlark, Kokycansko v pověstech, str. 82). Vyměněné zvony v Suchomastech. O zvonu sv. Štěpána u Mýta. Původ zvonů Vilí-movských. Vyměněné zvony (v Dublovicíeh a Nechválících, okres Sedlčany). Svatojánský zvonek (nad Vltavou u proudů svatojanských). Jan za chrta dán (v fieěanech u Přelouče). Zvon v bezedné studánce (u Mukařova). Zázračné zvony. Připojené kresby O. Kuntové dodávají ceny krásné sbírce Šormově. Kádi otiskneme v Č. Lidu pověsti československé o zvonech na doplně-noi;, záslužné práce Šormovy.

Karel Kyas, Hlučínské paměti, Vyškov, Fr. Obzina, 1926, m. 8°, str. 77 (2). Spolupracovník Č. Lidu (viz: Z hlučínského slovníku, XX\7L), K. Kyas, otiskuje soubor svých studií o Hlučín-sku, připojeném po světové válce k Čsl. republice: České pozemkové knihy v Hlučíně. Vánoční (trh vánoční v Hlučíně). Usedlost u Ostravské brány (majetek rozličných zemanů). Domek při Opavské bráně (příklad, jak lpěl český člověk na odkazu svých