str. 79

předků: ... »dokonalá intencí a vůle jest, aby chalupa ta do cizích ruk nepřišla, nýbrž při rodě Baslovským pozůstávala«). O kozmické hranice (spor na začátku 18. století mezi Hlučínem a sousední starobylou vsí Kolmicemi). Vesnické výsady (nalezené v kapli vesnice Markvartovic). Pekařský cech (cechovní artikule r. 1625, 1676). Hluěínské hradby. Misterské osady (pitky a svády opilých). Mistr pekařský (rodina Baslova v domě v Ostravské ulici). Nesnáze mistra ševeckého (r. 1744 Frant. Šlo-sárka proti prodavačům obuvi z Vítkovic). Pruské daně (za nového vladaře pruského Bedřicha II.). Zmařené exekuce (r. 1774). Uzavřené hranice (po slezské vojně). Vítěz (r. 1767 Fric, Bedřich navštívil kraje slezské, zabrané Marii Terezii). Z moravské školy (v Koblově, Kobylově). U sv. Markéty (kostel za hradbami městskými založil pán Hlučína Krištof ze Zvole, s náčrtkem). Tuláci (na Vraclavě 1723, nařízení o jenerálních prohlídkách osob a míst, zvaných honičky, srv. na Hané: hledati Nica, Ječmínka). Huk-v aldský pán (nelítostný, krutý sužovatel poddaných, Maxmilián Harasovský z Harasova, proti němuž se vzbouřilo třicet dědin bukva'dského panství). Židé (ve Slezsku od r. 1150, na Hlu čínsku první zmínka r. 1699; konsistoř žádá roku 1727, aby židé nebyli nuceni odpovídati »amen« na pozdrav »Pochválen buď Ježíš Kristus«, aby též těmito slovy nepozdravovali). Tento věnec kulturně-hisíorických obrázků z minulosti Hlučínsika doporučuji čtenářstvu Českého Lidu. Spisovatel čerpal vesměs z původních pramenů, posavad málo použitých od historiků, z městských a úředních knih tamějších. Kyas umí si vybrati zajímavou látku a zpracovati způsobem Z. Wintra živě, někde s přídechem čtve-račivosti a vhodně koření minulé poměry vzpomínkami na poměry nedávné pruské a dnešní československé. Z každé črty vane upřímná láska k lidu i jeho minulosti, upřímná radost z při-vtělení H'ucínska k Československé republice.

Litomyšl, Koéenka Klubu přátel a rodáků Litomyšle v Praze. Uspořádal Br. František Pátá, Kok 1926, v Praze 1926, 8°, str. 16. První tištěná zpráva o činnosti Klubu v 1. 1922 až 1925. Vedle zpráv o založení a působení Klubu zajímavé články: J. Šimek, Můj rodný domek. (Spisovatel vzpomíná při zmínce o soše sv. Jana Nepom. na Kladsko. Tam stála na nejvyšším bodě kladské pevnosti socha téhož světce, z daleka patrná. Když Prušáci zabrali Kladsko, město i hrabství, pro Fridricha II., chtěli sochu patrona českého shoditi, ale Fridrich nedovolil a řekl: »Der wird uns nicht mehr schaden«!). Dr. Frant. Pátá, Malíř Jarolím Štan-tejský (výčet prací pilného malíře, roztroušených po celých východních Čechách, v kostelích, kaplích, na oponách, praporech, Betlémů čili jesliček, střeleckých terčů atd.). Tlm. Šimek, Osický