str. 129

bitku již nikde nalesti, nařika, bjeduje, spatki se vracuje, tru-cblivje Mariji vše to oznamuje. 4. Že nemoch hospodi nikde vi-nalesti, kdiž hledal po mneste tež i předmnesti2), jen jednu již starcu jcsk'ni chatrnou bez oken; bez dveři, střechu rotrhanou. 5. Domáci mabitki sou velmi chatrne, mizerni kus slami3), k tomu jesle stare jest celého statku vidět v toím přibitku. Pohled, srdce lidské, na matku v zármutku! 6. Jenž ma poroditi, pana nad vše pani, sveta Spasitele dle prorokowani, v jaké palt chudobje jest matka v te dobje, na vjetru, na zimne, k porodu pracuje. 7. Ten, jenž všecko' stvořil, z ničeho učinil, nebe, svet založil, tež s^nce ozdobil, z jeho svate ruki plinou lidské statki, domi, vše bohatství, tež i vše nabitki. 8. Nini se narodil v nej-vědši cbudobje, mili Vikupitel přichází v te dobje, přemila matička jest velmi, chudička, nemá čim přiodet milého sinačka. 9. O mili Ježíšku, novo naroseni, proč pak tak v chudobje chceš biti sníženi, s paláci pohrdáš, zde velkou bidu maš. zimi nepříjemnost, v sve moci všechno maš, 10. K tobje přicházíme, dari objetu jem. Což pak tobje dáme? Srdce ti darujem, tutos objed4) přijmi. Pravého pokání popřej nam, Ježíšku5), v hodinu pośledni! 11. Po tom pak živote, Ježíšku nad nama, uved nas do věčného Jeruzalema, bichom mohli vječne6), te chválit společné, kdež z Otcem i Duchem bidliž věčné. Amen.

x) V rukopise je Betle. 2) na předměstí Z XIV.3) V rukopise je kuslami. V Z XIV je mizerny kus slami. 4) obět. r>) Ježíši Z XlV. e) V Z XIV. řádek vynechán.

V. 1. Pospješme k Betlému, Ježíšku malému, jeho přivítej me, upřimne pozdravme, klaňme se jemu! 2. Zavitej, Ježíšku, naš mili panáčku, nam již naro-zeni, to z přečisté pani, v jesličkách složeni. 3. Anjele spivaji, radost zvestovali, pastiřum na poli betlémské krajiny sou se ukazali. 4. Sláva bud na nebi a pokoj na zemi budiž teto chvíle lidem dobre vůle, v lasce bes promneni. 5. K jesličkám, chvátejte, Ježíška uotete, jest beranek tiehi, snima sveta chřichi, jeho vždi milujte! 6. O Ježíšku míli, králi večne slaví, tebe mi zde ctime a pevne veřime, že si ti Buch pra vi. 7. Uděl nam milosti, odpust naše zlosti, po teto časnosti přived do radosti k sobje na večnosti. 8. Kdež tebe společné chceme1 chválit večne. Büd od nas pochválen věčně vekuv. Amen. Na věki, na věki, aš na věki. Amen.

VI. 1. Slište divi veliké, co se stalo v Betlemne: pastiři spatřili o pul noci nebesa otevřené, anjele velké slavje vstupuji na zem z nebe, propjevuji vesele, «lište dale. 2. Mi tři sprostí Pastiři na skalach sme nechali stada sve, hbité sme pospíchali. Při jdouc k sprost(e) jeskini, bleskem sme zaraženi na kolena Připadli, velké diví videli aslišeli. 3. Vůkol krásni anjeli lidi oznamovali, že kníže pokoje na svet přišel. Vzhl(e)di sme do je-