str. 130

skine, spatřili sme spanile detatko, utešene leži v jeslech na sene, narozené. 4. Panenka matka jeho, hledíc věslich naneho, materskou láskou svou jej tešila; stařeček ušlech(t)ili, Jozef, pjestooin Kristovi, patři na to spanile Jezulatko rozmile při-vjetive. 5. Vul a osel, hovatka, stali sou u de(ta)tka, zhřívali, dichali na panáčka; nad jeskini anjeli pisne libje spivali, tež muzicir ovalí, pana svého vitali, čest mu vzdali. 6. V duchu sme hned poznali, že jest to Buch vtěleni, z nejčišti pani zde narozeni. Čest, chválu sme mu vzdali, srdce objetovali. Zavitej, slávni králi, na tento svet zrozeni pro nas hřišni. 7. Jezulatko spanile, vstahni sve rudce mile, požehnej nas všecki každé chvile! Dej, hiehoím zvítězili, nepřátele přemohli, telo, dábla, svjet lstiví, pomoz dite rozmili, dodej sili! 8. K Betlému pospíchejme, Ježiška přivítejme, srdce sve skroušene za dar dejme. Vesele prespevujme, hvalu bohu vzdávejme, viru, naději, lasku krasnemu Jezulatku zachovejme. 9. Odplata bude hojna, do rajského Betléma kdiž přidem, tam najde(m) u detatka radost a bit nebeskí, kde khurove anjelski před Bohem se raduji, aleluja spivaji až na věki.

VII. 1. Radost zvjestujem všechnemu lidu, budem spivati novou koledu Ježíšku malému, vnovje zrozenému králi našemu. 2. Co to nového zase ma biti? Hvězdi pře jasne v půlnoci sviti, ptáčkové spivaji, hlasí vidavaji všemu stvorení. 3. Narodil se nam král o pul noci, kteri ma nebe zem ve sve moci,1) v Betlem-ne zrozeni, v jesle položeni, na te(n) svjet bidni. 4. Matička nemá peřin pro neho, vul a osliěek zachřivaji ho, to detatko male, v jeslech položeni, na ten svjet bidni. 5. Pospěšte k nemu sem, pacholátka, sejdete se k nim také, děvčátka, budem ho vítati, dari mu dávati, objetovati. 6. Tomšičku, ti vem tvou po-duštiěku, Martinku, ti zas ovčí kužičku, Vašku, ti berana, po-spješ si s nim z, rama, das ho Ježíšku. 7. Vondro, z dudama honem si pospěš, Mikši, z houslema do Betléma bješ, Franto, ti vem basu, zvolavej sem chaseix nočního času! 8. Bárto z Matoušem cimbal štemuj(te), Ho(n.)zičku z Havlem, na troubí trupte, na bubni bubnujte, radosti zvjestujte, chválu vzdávejte! 9. Kdež paks ti zůstal, Jirfco, s troubama! Vlasne'z je nemnel hned pře rukama,2) vlasi rozčechrani, snaďz bil někde rvaní od tvoje mami. 10. Jozef z Matějem pozadu bježi, tu kde Ježíšek v jesličkách leží; nemají mu co dat, že mu budou spivat, chválu mu vzdávat. 11. Mi sme muziku naši odbili, děvčátka při tom žádna nebili,3) musíte si také Ježíška kolébat, chválu mu vzdávat. 12. Ančičko, pospješ, pones krupičku, Rozinko, za ni vem masla lžičku, vařit mu kašičiku, malému panáčku, malou chvil-čičku. 13. Bjetka s Tereskou nesou koláče, at to nebeské dite neplače, přišli před jeslički libat mu nožički, jeho ručički. 14. Ba-