str. 131

ruška s Kačou pozadu bježi, tu kde Ježíšek v jesličkách leži, nesou mu žemličku, smetáni v hrníčku králi panáčku. 15. Dorota bosa vajíčka nese, všecka se zimou ubohá třese, šlat jest po ribnice, stloukla se velice a i ti vejce.4) 16. Verunka nese v nůši dve husi, ale ti bili obje dvje kusí. Cecilka se smneje, na varhaní hraje a je šterauje.5) 17. Mi sme s© všichni k Betlému sešli, která CO' mněla, dari donesli, přijmi je, Ježíšku, roz-mili panáčku, co sme ti dali.

iSrov. Zíbrt, Bibliografický přehled českých národních písní v Praze, 1895: Julius Fejfalík, Volksschauspiele aus Mähren, II. Weihnachtslieder, 1864, str. 27. *) Srov. také Mat. Lou'cká-Fišerová, Betlemáři v Brumově, Český lid 1925, str. 90. 2) Vlastne's jich neměl dnes před rukama t. 3) Srov. i Bartoš, Nové národní písně moravské s nápěvy do textu vřaděnými, Brno 1882, str. 167.4) viz, t. 5) ale ty byly obě na ku,sy. Ceeálka sa jim směje a na varhany hraje: Bartoš t. Srov. také Fejfalík, str. 204 a n.ásl.

VIII. 1. Aj, Mikulo Vašuro1), co tam čuješ nového? Tam, tam, tiďl, tidl, tam, tam, tam, tidl, tidl, tam. 2. Neco se mne za-tmne1© a také se zablejsklo. Tam... 3. Sinal sem tam hovoril2) pri našem salašu ač3) se musim ohrozát, su-li to valašu. Tidl tid(l) tidl tam taj tidl tidl tum. 4. Nejsou4) tuto valašu ket5) pri našem salašu. Tam ... 5. Ale6) su to anjele, kteri bejt prevese-le7). Tam... 6. Zvjestuji Spasitele8) narozeni v chlevje, k nemu všichni půjdeme, poklonu učiňme. Tidl tidl tidl tam, tam tam tidl tidl tam. 7. Nuž ti, Juro. pod taki a vezmi sve moldanM! Tam... 8. Musíme mu zahráti a neco zaspivati. Tam.... 9. Bi pri našem salašu zachovali našu9), dobitečka našeho, jsa o panem všeho10). Tidl tidl tidl tam, tam tam tidl tidl tam.

1) Vašulo. 2) Sphuval sem tam hovořit (Mělo snad býti słuchał?). 3) az.. 4) Nejsou.. 5) teď.. Z X, ") V rukopise je omylem Ake. 7) kteří spivaji vesele Z X. 8) V rukopise je chybně Spasíte. 9) izachovali chasu, 10) $a panem všeho Z X.

IX. 1. Co pak medle to znamená, že cela nebes obloha v tak ve velké1) jest jasnosti! To jiste neco nového a nikdi nevídaného, k podiveni jest dosti; .na to znamení na nebi každí s podivením hledi, jiste to neco dobrého2) oznamuje, radostného, Poptejme se v richlosti. 2. Neb jen hlette vzhůru k nebi, jak v te jasne hvezde šedi překrásné pacholátko, korunu ma na sve hlavje, šedi co ,kral velké slavje to sličné pacholátko, berdlu3) královskou v ruce ma,, to jiste neco znamená, neb na nebi to znamení nikdi nebilo k spatření. Kdo nam o tom správu da"? 3. Ach, sečkejme, nřni zvíme, jiste pravdi se dovíme, co znamená ta hvězda; přichází4) velké komonstvo co nejaké krále dvor-stvo, kdo5) nam o itom správu da. PrijmO'U cestou k nam se bere, poďme, tažme se jich sminele, bi nam o tom spira(v)u dali, co v te