str. 141
práva, nebo připíše droboulince, aby to nebylo nápadné: (Český lid). Podobný osud měl č'ánek Šormův o vánočních rybách. Časopis »Čech«, č. 335 dne 25. prosince 1920 otiskl od váženého spolupracovníka »Českého Lidu«, Antonína Šorma, kulturně-národopisnou studii: »O štědrovečerní rybě«, kterýžto článek pod různými šiframi a nadpisy prošel za čtyři roky celou řadou našich týdeníků, ovšem vždy bez udání pramene i šifry původní. Ale konečně dostal se až do Slezska a otištěn v Opavě. (Viz »Naše Slezsko«, č. 101, roč. XIII., 23. prosince 1923, článek »Štědrovečerní večeře« pod značkou —r., t. j. Leop. Kecek.) R. 1924 najednou se tento článek vrátil opět do Prahy a čteme jej pod titulem »Štědrý večer« v »Pražském Obzoru« č. 51, roč. II., 19. prosince 1924. Článek slezský i pražskoobzorský sestává vlastně ze dvoii slepených částí na sobě. Vykousli totiž »noví autoři« ještě jiný článek od původního autora, současně otištěnou studii národopisnou z »Míru« a to z článku »České štědrov-nice«. (Viz »Mír« 23. prosince 1920, č. 51, roč. III.) Články jsou doslovně vystřiženy, změněn pouze nadpis a na konec jako zednickou lžicí připlácnuto: »Kdo nevěří, ať tam běží.« Tak se píší »původní« vánoční články snadno a rychle. Kam asi vydá se Šormův vánoční článek na koledu letošním rokem? — Byl bych povďěčen, kdyby mne odběratelé a. čtenáři »Č. Lidu« upozorňovali, kdo a kde přetiskuje články z »Č. Lidu« bez zřetelného udání pramene. Zařadím to všechno pak pod nelichotivou nib-riku »Nepokradeš!«    Č. Zíbrt.
Výčitka o zlodějství. Chce-li výřečná ženská lidem do ocí vyčísti, že kradou, že jsou nenechaví, opíše to těmito sWy: »Hezký lidi jste, jenom ty kousky prstů vám usekat«, při čemž ukáže si na konce svých rukou. (Z Vlachova Březí.)    J. Brož.
Odpovědi stařečka Rozumbrady. Jak jste se bavil1? Za své peníze podle cizí chuti. Kolik je vám let, stařečku? Lidé říkají 90 a já si čítám 45, vždyť jsem druhou polovičku prospal. Upsuli by ho, říká se o lidech, kteří na nevinného stále štvou. »Ze nevydržíš pod stolem tak dlouho, než naň třikrát pěstí udeřím! < "Oč, že vydržím; už jsem pod stolem. Začni!« Udeří na stůl dvakrát a doloží: »Třetí ránu dám za rok, tak si tam na ni Počkej!«     Frant. Rezkova.
Školácká pořekadla. První třída myší díra, druhá třída družičky, třetí třída hodní žáci, čtvrtá třída darebáci, pátá třída medvědi, protože nic nevědí. Vysvědčení ?a dveře, kočička nám otevře a pejsíček zaštěká, maminka nám naseká. (Jindřichův Hradec.)    Frant. Rezkova.

ÍUkadlo při robení pistolky z jaru. Bába, lžíce, pustila zajíce, zajíc útek' pod lavici, roztrhl si noíiavici, bába mu ji za-