str. 197

neboť počet výletníků páčil se zajisté k tisíci osob, kteréž buď do dráze, neb po soukromých povozech nebo pěšky z okolí se dostavily ... Po sedmé hodině hnul se z nádraží smíchovského vlak, naplněný účastníky výletu ... který byl vskutku první původní myšlenkou svého druhu a jímž položil se základ k všestrannějšími způsobu, jakým se u nás v Čechách, kde se smysl pro dějiny národa a umění tak utěšeně budí, plastika a umění pěstovati a povznášeti má a bude.

Původní myšlenka navrženého výletu byla mnohem rozdílná od té, která se později vyvinula a hlavní část programu zaujala. Myšlenka na provedení plzeňské svatby, měla-li býti »Umělecké Besedy« důstojná, musela býti vším zápalem a velkou pílí přijata a< provedena. Sil »Umělecké Besedě« nescházelo, času také ne, způsob provedení byl znám z popisu plzeňské svatby od p. Dra Škardy (ve feuilletonu Pražských Novin) a z Erbenovy sbírky národních písní — jednalo se tedy pouze o původní kroje plzeňské a mimo to i o jiné kroje české, národní. Velkou obětavostí p. Schwarze, okresního tajemníka v Plzni, podařilo se získati v o-bcích Škvrňanech, Letkově, Ky-šicích, v Kotěrově, kde se tyto feroje zcela ryze udržely (ač prý se jich, bohužel! již na mnoze zapomíná), velkou část malebných a bohatých těchto oděvů mužských i ženských, kdežto jiné kroje, na př. kralohradecký, hanácký atd., ano i některé ženské plzeňské zhotovily si dámy »Umělecké Besedy« dle nákresů p. K. Maixnera samy. Podobně byly obleky mužské i ženské k táboru cikánskému nakresleny p. Chalupou a ťičastníky samými zhotoveny.

Přípravy takové potřebovaly velmi mnoho času a práce... V neděli (svatodušní). t. u velikém rozjarení přijeli výletníci do Všenor, byvše uvítáni obecenstvem četně shromáždným, venkovským i pražským, s prvním vlakem přibylým, voláním »Sláva, Na zdar!« a hlučnou hudbou velké mokropeské kapely, čítající 16 mužů.

Průvod ubíral se od staniště do Všenor, slavnostně okrášlených, V průvodu byla četně zastoupena »Umělecká Beseda«, Akademický čtenářský spolek v počtu asi 80 údů, čtenářsko-ochotnický spolek »Thálie« s praporem, členové »Merkuru«, »Svobodoslavu« a jiných spolků, jakož i velký dav obecenstva. Z daleka již bylo nad mostem, kde se měla zábava odbývati, , vidět vlající velký prapor »Umělecké Besedy« a mnoho menších červenobílých praporečků.

Obecenstvo rozešlo se po zahradě a výše do lesa a bavilo se zatím, než se účastníci »Plzeňské svatby« převlékli a než se jeviště pro divadlo upravilo, roztomilým pohledem na krásnou