str. 201

slední přípitek pronesl družičce z Hané družba pan Dolejška, že »připijí na zdar oslavy té svatby věčně památné, když Pánbůh s výše posvátné zasnoubil Čechy :s Moravou, kteréžto svátky milené jisou věnce dosud zelené«, což bylo s ohromným jásotem přijato a při tom »Sláva Moravanům« provoláváno1.

Ke 4. hodině skončila se svatební hostina řečí tlampačovou, jenž vyzval přítomné k modlitbě na poděkování za požité pokrmy a přítomným hostům za jejich milou návštěvu ... (Cikáni ještě na cestě pobavili veselými kousky ...) Nad to po ř a d a t e I celé zábavy p. J. S. V i 1 í m e k pořádal v lese všenocrském s tamní omladinou, několik veselých kousků, které veselost obecenstva znamenitě zvýšily ... Vypálením .ohňostroje! dáno bylo znamení, že vlak přijíždí.

Celkem souhlasně s Národními Listy líčí Plzeňskou svatbu u Všenor zpravodaj Pokroku, rozumí se, zase se svého hlediska politického. Podle Národních Listů provolávali svatebčané, jdouce kolem vily Dra Čížka, příslušníka, strany Národních Listů, majiteli »Sláva, na zdar!«. Podle Pokroku provolávali se stejnou okázalostí rovněž tak majiteli vily, příslušníku strany Pokroku, Dru Klaudymu. Při tehdejším rozdvojení obou časopisů, porozumíme, proč zpravodajové snažili se1 zalichotiti čtenářstvu podle barvy politické. To ovšem nic nemění, pokud se týče upřímného nadšení všeobecného, jednosvcrného, všech svatebčanů »plzeňských«, skutečných (herců) i výletníků, kteří splynuli v jednotný rozveselený celek.

Tedv neznámý zpravodai v časopisu Pokrok 1870, c, 152: Výlet »Umělecké Besedy«. Zajisté se netěšil ani Jupiter na svého prvního korunního prince, jako Praha na výlet »Umělecké Besedy«. A jak by každý netěšil se na svatbu, na svatební hostinu, na koláče a podobné věci, kterých se smrtelníku v tomto slzavém a deštivém údolí cisla jtánském málokdy dostává? ... Nedivili jsme se tedy pranic tomu návalu lidstva v neděli na nádraží smíchovském a tomu pobožnému vyhlížení k nebesům, jestli nenatahujou moldánky. Avšak nebylo toho třeba, vždyť byla noc jasná, ráno,velmi příjemné a mimo to měl p. Sejčak, člen redakce německého povětrného kalendáře, instrukci, aby udělal hezky....

Zatím stavělo se v zahradním salonu jeviště pro divadlo, kdežto se.na jiném místě, v pivovaře, děla veliká metamorfosa členů »Umělecké Besedy«. Z pražských pánů a dám stali se najednou, asi za půl hodiny, nejroztomilejší Plzeňští rolníci, rolnice, rolničky,, začali se hned milovat a pomýšlet co nejdříve na svatbu. Přikročilo se tedy za chvíli k »námluvám«, které se odbývaly na jevišti...