str. 236

jak létá jako ohnivé pometlo. Prof. Thomayerovi věnoval básník nejkrásnější píseň celé sbírky »Stará mluiva chodská«, známou čtenářům Českého Lidu již z přetisku původní básně. »Boží soud« (o Lomikarovi), podává zajímavý důkaz, jatk Klášterský nejen básní chiodštinou, ale hned a přímo po chodsku myslí. Přečtěte si báseň a přisvědčíte, jak se vžil ůo srdce a duše lidu chodského. Čtěte další látku Lomikarovou »Boží muka« ... V oddílu »Otázky a odpovědi« ptám se, co značí v lidovém podání »kudibal«. A hle, básník odpovídá bezděky: »Našich divčat písně hlídá jako dukátky, ha dyž máme kudibala (černou hodinku), starý pohádky.« Srdce puká při četbě dojemného líčení pohřbu starostlivé mámy. Tolik citu, tolik žalu a tak to svírá čtenáři hrdlo, až taky pláč popadne srdce ... A což dumka o hřbitovu, »Břítov«!? Látku k písni »Klenský radášek« a »Tajemná pradlena« poskytl sáni Baar. A tak bych nejraději přetiskl všecky další písničky o Lomikarovi, o kroji chodském, o rukách Kosinový sochy, zazděných v Oujezdě do štítu Kozinovskébo statku, ale, nejraději přetiskl bych zlatou knížku Klášterského celičkou, do poslední písmenky.

Jaroslav Schieb!, Plzeňský Pitaval, Z černé kroniky Plzeňska, díl první, Románová příloha »Českého deníku, v Plzni, 1925, m. 8°, str. 252. Pitaval? Fr. Gojot de Pitaval (izemřel 1743), vydal v Paříži dvacet svazků kriminálních historek, »Causes célébres et interessantes«. Devět svazků stejné látky vydal J. O. de La ville (zemřel 1768). Pokračoval Le Coq. Další sbírku skutečných soudních případů podává německá sbírka »Der neue Pitaval« v 36 svazcích (1842 až, 1865) a pokračování 24 svazků (1866 až 1891). U nás německy vydal »Pitavala« Dr. Eduard Maria Schránka a české zpracování příbuzné látky vydával Josef Svátek. Náš vážený spolupracovník, Jaroslav1 Schieb! záživným, poutavým, nekřiklavým slohem líčí stíny ve skutečných událostech, s náležitými uvozovanými prameny, těchto případů 1. Spiknutí u studánky se Všemi svatými. 2. Muž, který přežil svoii popravu. 3. Neslýchaný výstup v arciděkanském chrámu. 4. Nic nového pod sluncem. 5. Vymrskaný čarodějník. 6. Domnělá hromadná poprava valdštejnských důstojníků a radních pánů v Plzni. 7. Kopulace v Šternberské kaplí. 8. Smrt na hranici za zločin proti přírodě. 9. fiádění štýrských a kráňských lupičů na Plzeňsku. 10. Pomluvy konšelské. 11. Hrozný soud v Blatné. 12. Zamilovaná čarodějnice. 13. Spor pana Jakuba Černína z Chudenic s Prachatiekými o sůl. 14. Kouzelná pasí na ženicha. 15. Zavraždění pana Albrechta z Podmokel. 16, Cikáni Janečkové. 17. Zpupnost piana Jindřicha z Rožmberka. 18. Loupežný útok na obecní pokladnu y Plzni. 19. Bouřlivá poprava v Kladrubech. 20. Tresty za nepořádek v obecní správě. 21. Jakub