str. 297

A již také na rozích plakáty na rychło psané téhož smyslu se objevily; a když se chvíli patom (tvrdilo se, že z nařízení čtveráka Tyrše samotného), na náměstí sokolskou kapelou pražskou zanotováno čepobití a potom, sehrán z různých oper koncert, kdežto lounská kapela obešla všecky úřední i městské osoby vynikající, a zahrála jim překrásná zastaveníčka, ba před bytem okresního hejtmana dokonce cis. hymnu »Zachovej nám«. — a před besedou v opak »Kde domov můj?«, tu roztálo celé město a všecko obyvatelstvo bez rozdílu národnosti, stavu, víry i pohlaví, »jako sníh na slunci« a vše se pričiňovalo o závod, dáti nám, a zvláště nám Sokolům, najevo svou »roztoimilost«, běhajíce za námi a volajíce dokonce i »Nastal« (na zdar). A v malé chvíli hemžilo se našinců, promíchaných přespolními Němci, pokud jinde sé již neusadili, a nasycení nedosáhli, v rozsáhlé restaurační dvoraně »ostrostřelecké«, kde na ryehlo navařeno »hrachové« polévky, napečeno množství chutného gouláše i papriky a nasmaženo řízků, co jen bylo lze sehnati, i navaleno, načepováno, natočeno i roznášeno nesčetnými na ryehlo najatými i dobrovolnými »sklepníky« i »sklepnicemi« žateckého malvazu o přítrž tolik, že v necelých 2 hodinách všecko to množství, do tisíce čítající, bylo nasyceno i napojeno a již zase stem dobrovolných ruk domácích i hostí v plné svornosti o překot vyčištěna místnost, nanosený a do řad vstaveny židle a lavice, sbito rozsáhlé podium, navěšeny záclony, drapérie, koberce, guir-landy, a do 3. hodin bylo vše ke koncertu upraveno a již se se všech stran houfně scházeli hosté ve slavnostním hávu, poslechnouti druhdy tak kaceřovanou českou hudbu a český zpěv — v Žatci?!

Po vítězném sehrání několika kousků hudebních a několika výtečně přednesených sborech pražského Hlaholu, vesměs frenetickým potleskem přijatých a odměněných, přikročeno dokonce pak, po rychlém odstranění prostředních sedadel, k tanci, v němž v jediném promísení holdováno Terpsichoře jak Soko-lífey v červených košilích a ěamaristy neb bílými řezníky a zelenými sladovníky, tak coulérovými studenty, německými turnery a městskými gardisty v plné parádě se sličnými děvami a paními bez rozdílu, zda českými či německými, s Mařenkami i Tus-neldami; a rej ťen byl by potrval u všeobeenémi rota jaření Bůh suď jak dlouho, kdyby (bylo k %6 hod. na večer), nebyla za-vzněla pronikavá výzva náčelnickou trubkou Tyršovou v sále a hned potom mou i ostatních bratří náčelníků, také v zahradě a směrem k městu do ulic s opětováním trubačů, velící »Nastoupit!«

Neradi a nerady loučili se s českými vetřelci domácí němečtí obhájci a bojovné obhajkyně toho nedotknutelného ně-