str. 296

Tlam přišli také v malé chvíli za námi všichni banderisté z Rakovnicka, ostavivše odsedlané koně, pokud se tu nevešli do stájí, uvázány pod kůlnou na dvoře. V okamžiku byly všecky místnosti hostinské plničké, jako natlučeny; nicméně nelitovali jsme: byli jsme všichni dobře obslouženi a to po česku, ve které řeči netoliko hostinský sám, alébrž i většina jeho zřízenců mužského i ženského pohlaví dobře se vyznala a nikterak se neostýchala, třeba v »kerndeutsch Saaz«.

Mezitím, a sice záhy po rozchodu našem na náměstí a rozptýlení se účastníků slavnostního průvodu po městě, udala se zvláštní věc. V nastalé nesnázi po opatření přístřeší a občerstvení tolika přespolním příchozím a zvláště také četným národně společenským osobnostem, pogednou jakoby na ulici vysazenými, snažili se mnozí domácí občané a hodnostáři, předem ovšem a místních Čechů, též v úředním postavení, zvláště od soudu, ale také někteří slušnější Němci stydící se z,a takovou beztaktnost vůči nám hostům, ibez příčiny inscenovanou, a mezi nimi sám purkmistr a c. k. okresní hejtman (byloť za éry Hohen-wartovy), i četní městští doktoři, advokáti a lékaři a zvláště oba, starý i mladý Holý, ohéforvé známé české firmy chmelař-ské, v této německé baště o feávod, jak by ostudu tu odčinili; a tu, rozebírajíce si honem některé předáky naše, v prvé řadě ovšem Dra Tyrše, Dra Černého, MUDra Musila Dra Strakatého, sbormistra Knitla, Ottu a j. a j. a zvouce je o překot ke svým domácím krbům »na trošek polévky« s omluvou »žel, že nepřipraveni«, slibovali jeden přes druhého, že všecko se napraví »jen strpení!« A již se rozběhl sáim purkmistr žateeký, ten nejvíce předem zuřil, a s ním několik radničních »machrů« i sám »Komandant des Saazer bewaffneten Burgerchors« dlo »střelnice«, aby se otevřelo, peklo, smažilo, vařilo atd., aitd., a již se vozilo z měšťanského pivovaru pivo na voizích; ba již běhali městští náhončí »střelci«, policajti, sluhové, ale také němečtí couléroví studenti (!) po všech ulicích, po1 hostincícli, po domech a všude hlasně zvěstovali nejen »den auswärtigen Gästen«, ale také »allen Einheimischen«, že usouzeno už jinak, že »die Parkrestauration des Schützenehors ist offen und um völlig anreichende und anständige Beköstigung ist vorgesorgt, mögen die Herren, nur kommen!« A horied na to novými »kurýry« rozhlašováno: »Um drei Uhr Nachmittags heute im Schützensaal eine Musik- und Gesangakademie« (jak původně našimi hudebními sbory a Hlaholeni zamýšleno a mělo býti překaženo, ale teď revokováno) a k tomu vykřikováno: »Eis werden vorn Herrn Bürgermeister und von sonstigen Herren Stadtraten alle Bürger, Herren und Damen höflichst eingeladen, möglichst zahlreich zu erscheinen und davon Teil zu nehmen.«