str. 319

sáhly materiál průvodní. Všude plno místních zajímavostí a kulturně historických podrobnosti ze starých -památek i z; lidového podání (z něhož Teplý mistrovsky umí těžiti). Knížka je doplněné a přepracované vydání studie Teplého (Chodové a páni z La-mingenu) ve Sborníku Historického kroužku v Praze, ročník VII., VIII. Znova r. 1907 v Praze v knihtiskárně »Vlasti«. Tuto po třetí. Kéž knížka (podle přání autorova), pomůže udržovati vždycky velikou lásku našeho 'milého lidu na Domažlieku k rodné půdě, kterou předkové naši těly uhájili, za něž Jan, Sladký Kozina položil hlavu do osidla na šibenici v Plzni. Kéž ojasní, že líbezná Bulačina právě tak, jako řeč Hanáků má nám býti drahá, jako izíbytek původní, staré češtiny, a vlije do srdcí českého lidu presvedčení, že jenom a jenom svornost v rodinách, v sousedí, v obcích a jednota ve víře, v politice, ve společenském i veřejném životě, slovem, jednota naše ve všem všady zachrání další existenci našeho drahého národa československého.

Emil Bollech, Podbořansko, Stručná informační příručka, Podbořany 1924, nákladem insp. českých škol v Podbořanech, tiskem F. Šrekra v Královicích u Plzně, 12°, 72. Obsah: I. Povšechný ráiz kraje. Oblast do'upovských vrchů. Oblast vrchů tepelských. Oblast Žbánu. Podnebí. Naleziště nerostů, rostlinstva a zvířena kraje. II. Dějiny. III. Správa okresu a místopis. Soudní okres ípodbořanský, jesenický. Báseň P. Viklana, Podbořansko. Praktická, užitečná knížka.

Karel Vitha, Žatecko, Stručný popis- politického okresu žatec-kého, Podbořany, 1924, 12°, str. 37, (2). Obsah: Poloha politického okresu žateckého. Hranice. Velikost. Geologický vývoj. Horstvo. Vodstvo. Podnebí. Národohospodářské poměry. Dějiny. Poněm-čování Žatecka. Obyvatelstvo. Kulturní snahy Oeehů. Správa okresu, Místopis soudního okresu žateckého. Místopis soudního okresu postoloprtského. Výborná rukověť, svižně psaná, přehledná.

Miroslav Svobodný, Žluticko, Stručný popis politického okresu žlutického, Podbořany, 1924, nakladeni insp. českých škol v Podbořanech, tiskem Ferd. Šrekra v Královicích, 12°, str. 45. Pěkná monografie, která stručně seznamuje s jádrem, vědomostí vlastivědných v promyšleném pořádku: 1. Poloha. 2. Hranice. 3. Velikost. 4. Horopis, 5. Vodstvo. 6. Podnebí a vzduch. 7. Povaha půdy. 8. Obyvatelstvo. 9. Výživa obyvatelstva,. 10. Přírodniny. 11. Vzdělání a jeho- prostředky. 12. Zřízení. 13. Duchovní správa. 14. Zdravotnictví. 15. Bezpečnostní orgány. 16. Češi. 17. Místopis soudního okresu žlutického. 18. Místopis soudního1 okresu bochov-ského. 19. Pavel Viklan, Žluticko !(íbáseň). Literatura. Hledal jsem manne v knížce zmínky o slavném Žlutickém kancionálu, jenž podává důkaz o českém rázu Žluticka a paitří mezi nejvzác-