Nedvěd, okr. star., místopř. Jos. Vrbata, uč., j. V. Steinfeld. Čl. výb.: F. Kroh, řid. velkostatku Mice, J. Rezek, uč., P. J. Tichovský, kaplan, sl. M. Jeníčkova, Fr. Šlach, obecní starší, Rob. Sýřl, sedlář, všichni z Nového Strašecí.

Střešovice. Př. A. Šípek.

Studenec. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 8. do 10. září 1894. Př. K. Tauchmann, star. obce, j. J. Skrbek, uč., místopř. P. Jan Kuhn, far. Čl. výb.: J. Tauchmann, rol., Jos. Jezdinský, uč., J. Šorm, bohoslovec. Pro výstavku pracovali mimo již uvedené následující: J. Kuřík, Englbert Flegl, A. Bukovský, F. Martinec, J. Šorfa.

Sušice. Hospodářsko-lesnický spolek. Odbor zřízen r. 1892. Př. F. hrabě Chotek, místopř. V. Janig, j. Jan Myslík. Funkcionáři: F. Lenk, P. J. Kovář, T. Přimda, dr. A. Šebe-lik, F. Procházka, F. Firch, F. Kaiser, Karel Uhl, A Krpálek, A. Kleé, Fr. Suchánek, R. Netušil, J. Grund, J. Frána, Jan Vejstek. Čl. výb.: O. Wagner, O. Tichý, A Mottl, Frant. Bayer, P. T. Houška, J. Svatoš, J. Taschek, Bohumil svob. pán Henneberg-Spiegl, Frant. Svatoš, M. Hostek, J. Hanus a T. Hubáč.

Sviny Trhové. Odbor zřízen roku 1893. Výstavka od 3. do 10. srpna 1893. Hospod. spolek j. Popelka. Př. M. Schäffer, not. j. V. Klíma, uč. Funkcionáři: Fr. Stránský, okr. taj., místopř., dr. K. Gregora, zpravodaj, pí. V. Linhartová, místopředsedkyně, sl. B. Linhartova, jednatelka, sl. Růž. Hartmannova, zpravodajkyně. Čl. výb.: Ant. Smetana, uč., A. Pinkas, koncipient, sl. A. Ghumlova, uč., sl. M. Zettloya, ind. učit.

Tábor. Odbor zřízen r. 1892. Př. dr. E. Zeis, cís. rada, star. okr. zastup. a adv., j. dr. J. Kos, okr. taj., místopř. dr. A. Kotrbe-lec, nám. purkm. a adv., pokl. prof. M. Kolář. Čl. výb. jako předsedové a jednatelé 4 sekcí: I. odb. př. J. Zeis, koželuh, j. pí. A. Jehličková, choť měst. fysika, II. odb. předs. pí. Anna Suchomelová, choť stat., j. pí. M. Farská, choť říd. vyš. hosp. ústavu, III. odb. př. dr. P. Jehlička, měst. fysik, j. K. Mlynář, měst. taj. IV. odb. př. prof. K. Thier, j. T. Eliáš, účet. assistent po resigriaci prof. Thira. Pracovníci: B. Brdlíková, choť mlynáře, pí. M. Kotrbelcová, choť adv., pí. M. Zeisová, choť adv., A. Červený, prof., J. Kovář, rol. v Bezděčíně, F. Martinek, stav., F. Novák, říd. uč. v Jeníčkově Lhotě, F. Babička, říd. uč. v Plané, K. Salus, uč. v Chotovinách, A. Schlek, správce měšť. škol, Jos. Švehla, uč. v St. Táboře, L. Frank, red., M. Machek, red.

Třebenice. Odbor zřízen roku 1893. Výstavka stálá. Př. dr. V. Pařík, j. F Moravec, říd. uč. v Dolanech. Čl. výb.: K Křenek, řid. měšť. škol v Libochovicích, V. Pařík, V. Kotlář, V. Takš, J. Peterka.

Třeboň.

Třebová Česká. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od ll. do 16. srpna 1894. Př. Ant. Felcmann. Čestná předsedkyně sl. H. Fej-farová, ]. H. Doležal, správce mus. sbírek J. Tykač. Čl. výb.: sl. Chalupníčkova, pí. Hubál-ková, sl. Pacovská, sl. Heindrychovy, Hájek a P. Štancl. Pracovník F. Somr.

Turnov. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka ve dnech vánočních 1894. Př. J. Bernat, okr. star., a jeho zástupce J. Baudys, obch. a člen okr. výb., j. K. Kitzberger, uč. Čl. výb.: P. J. Kř. Hájek, kaplan v Jenšovicích, Jos. Žák, obch., A. Jeremiáš, okr taj., J. Václavec, říd. uč. ve Vrchách, A. Nedvídek, říd. uč. v Masově, sl. E. Proškova, ind. učit. měšť. škol.

Újezd u Hořovic. Místní odbor hořovického kraj. odboru. Př. J. Mužík, ob. star., j. F. Beran, uč.

Únhošť. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 29. července až do 5. srpna 1894. Př. J. Neumann, j. V. Kukla. Funkcionáři: čestný předseda J. Dundr a dámy: A. Morávková, K. Melicharová, B. Melicharova, C. Modlin-gova. Čl. výb.: A. Barcal, Fr. Melichar, K. Konečný, J. V. Hlaváček, P. Ebert, dr. Ed. Morávek, J. Malý, J. Chvátal, J. Urban, Jos.

Mejstřík ml., P. J. Dvořák, P. J. Kuška, Jan Stádník, L. Kubeš, J. Karpeles.

Úpice. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 8. do 10. pros. 1894. Př. dr. A. Čapek, měst. lék., j. F. Vobořil, odb. uč. Čl. výb.: P. J. Dvořák, far., E. Červený, star., Karel Bořízek, odb. uč., dr. K. Rudolf, not. Pracovníci při výstavce: J. Urban, říd. uč. v Zálesí, A. Kavan, uč. ve Vel. Svatoňovicích, J. Svoboda, říd. uč. v Suchovršicích, F. Jedlička, uč. v Úpici. Co zvláště horlivá sběra-telka pro výstavu jest paní Božena Čapková, choť předsedy odboru.

Velvary. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 25. do 27. srpna 1894. Př. V. Janda, okr. star., j. J. Lukáš, okr. taj. Čl. výb : K. Krohn, F. Kraupner, J. Libich, A. Samohrd, V. A. Schuster, J. Stolz, čl. ob. výb. Pracovníci při výstavce: A. Burhauser, říd. uč. v Zežíně, J. Pihrt, uč. v Kmetiněvsi, K. Rusý, říd. uč. v Černuci, F. Hájek, účet. cukr., J. O. Smetana, říd. uč. v Chržíně, F. Pokorný, stat. ve Vepřku, J. Egn, uč. v Hostini, Jan Dub, říd. uč. v Hostini, K. Schuster, ekonom ve Voj-kovicích, Fr. Kapr, říd. uč. v Dřínově, Jan Radotínský, říd. uč. ve Chvatěrubech, Josef Mlynář, uč. ve Chvatěrubech, V. Janda, stat. v Postřižíně, A. Hurdálek, říd. uč. v Dolanech, V Fleischmann, uč. v Minicích, Ant. Žalud, říd. uč. ve Votvovicích, Fr. Liebich, stat. ve Slatině, P. Janda, říd. uč. v Neumě-řicích, F. Neuwirth, uč. v Zeměchách, Jindř. Fiala, uč. v Kralupech, Viktor z Kfellerů, měst. taj. v Kralupech, F. Příhoda, říd. uč. v Nelahozevsi, Fr. Zítek, uč. ve Veltrusích, J. Čírek, uč. ve Vepřku, J. Hermann, měst. taj., A. Langová, odb. učit., M. Velebilová, odb. učit., A. Lukáš, okr. taj. ve Velvarech.

Veselíčko u Milevska. Odbor zřízen r. 1894. Př. J. Pošmourný, říd. uč., j. J. Ska-lička, uč., pokl. V. Suchan. Čl. výb.: Ant. Košta, uč., F. Vyskočil, kand. uč., a slečny A. Pletkova a A. Fukova.

Vinoř. Jednatel J. Rychtařík.

Vlašim. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka od 28. do 30. září 1894, nyní »Sbor musejní pro okres vlašimský«. Př. P. Norbert Vlasák, arcib. not., místopř. P. S. Rýgl, děk., j. V. Vodák, uč., správce sbírek a pokl. J. Vondráček, kníž. řezbář, zást. okr. zast. dr. V. Pittermann. Čl. výb.: A. Chalupa, řid. měšť škol, V. Rychlík, okr. taj., F. Půlpán, uč., Josef Hanousek, náj. dvora v Třebešicích. Pro výstavku pracovali mimo výbor následující: Vlad. Chalupa, právník, Novák, uč. z Načeradce, V. Fencl, uč., a sl. M. a K. Vondráčkovy.

Vodňany. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka od 2. do 7. února 1895. Okr. star. pro okr. vodňanský D. Bělohlávek. Jan Rošický m. kancelista. Př. E Martan, berní na odpočinku, j. H. Mostecký, uč. Členkyně výboru: pí. Heritesová, pí. Martanová, pí. Mokrá, slečny: Brabcova, Jandova, M Honkova, M. Zahov-cova, Puchernova, Suchoradská. Čl. výb.: F. Herites, purkm., M. Duchek, A. Jůžek, J. Kadaník, O Mokrý, dr. Opatrný, J. Zeyer. Zároveň co členové výboru jakož i sběratelé, z Protivína: F. Brabec, inž., sl. M. Rieglova, sl. E. Cebova; z Bavorova: J. Háser, sl. M. Markvartova; ze Skočic: J. Důra; ze Strun-kovic: F. Kudrna, sl. M. Slunečkova.

Volyně. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 26. do 27. srpna 1894. Př. dr. Arnošt šl. z Lomů, j. Jos. Hůlka, místopř. V. Jarolím, opatrovatel předmětů J. V. Želízko. Čl. výb.: J. Fiala, A. Mazanec, J. Javůrek, Jan Třeštík, A. Denk, F. Vlášek, F. Sladkovský, P. F. Špalek, A. Souchová, L. Bártová, M. Kafková, J. Pazderská, A. Bízková, Frant. Vondrášková, A. Scheinostová.

Vosek. Pošta Komárov. Místní odbor hořovického kraj. odboru. Př. J. Mužík, ob. starosta.

Votice. Př. dr. Č. Pinsker.

Vysoké n. J. Jednatel J. Mečíř.

Zbirov. Př. dr. O. Jedlička.

Zbraslav. Výstavka od 2. do 30. července 1893. Místní komitét: př. dr. M. L.

Walter, okr. star., místopř. E. Stárka, řid. kníž. velkostatku, j. J. Šulista, uč Čl. výb.: P. F. Matošovský, vikář, R. Burghardt, říd. uč., J. Hubatka, maj. domu, F. Eck, měst. taj., F. Buzek, okr. taj., Frant. Proche, kand. not., učitelé: O. Fiala, A. Zurynek, T. Šrajer. Sběratelé: sl. Ant. Dvořákova z Lahovic, sl. E. Glückseligova z Kytína, a slavné sbory učitelské ve Zbraslavi, Lipánek, Vraném, Mníšku, Štěchovicích, Dobřichovicích, Řevnicích, Mokropsích, Třebotově, Davli, Slapech a v Chuchli, dále P. K. Matouš, far. ve Vraném a F. Hrdina, uč. v Modřanech.

Zdice. Místní odbor hořovického kraj. odboru. Př. J. Pechar, říd. uč., j. Jos. Vojt. Tesař, uč.

Zlíchov. Jednatel J. Novák.

Žamberk. Místní odbor zřízen r. 1894. Výstavka 1. listopadu 1894. Př. K. Schopf, purkm., místopř. A Janů, řid. měšť. škol, jednatelé: Trejtnar, řid. měšť. škol, P. Hubálek, uč. ob. škol. Pracovníci při výstavce: sl. A. Duškova, sl. M. Fouskova, sl. J. Janečkova, pí. A. Michalová, sl. M. Mazurova, pí. Frant. Netolická, sl. E. Petříkova, pí. K. Porketová, sl. V. Petrova, pí. T. Svatová, pí. A. Seitzová, slečna Tarsila Svatova, pí. Kateřina Thomová, sl. J. Večerova, sl. P. Vítečkova, sl. H. Ví-šova, sl. Z. Wolfova. Páni: J. Dušek, J. Filip, G. Havelský, K. Hübner, J. Hovádek, Frant. Hovad, J. Choceňský, Jos. Chramosta, P. V. Mencl, P. Musil, V. Míchal, K. Mikulášek, J. Praus, L. Šmeidler. Za místní odbor národopisný; Fr. Toman, V. Volenec, F. Vorlický.

Žebrák. Místní odbor hořovického kraj. odboru. Př. J. Dráždík, j. Václ. Müller, uč., zapis. J. Zákostelecký, pokl. F. Havlík. Čl. výb.: L. Vorel, Čeněk Wiesenberger, P. Jan Bečvář, F. Hrdina, H. Marek, J. Adam, Jan Lukáš, Ant. Holeček, J. Šuler, J. P. Závora, K. Sekyra, F. Nový, J. Podlezký. Sběratelé předmětů pro výstavku: Otto Wiesenberger, V. Forejit, A. Čurda, J. Bayer.

Žižkov. Př. E. Š. Petr, tov. varhan, j. Jar. Hof, úř., místopř. K. Stibral, maj. realit. Čl. výb.: F. Bláha, star. města, F. Bursík, obuv., J. Cimler, uč. a maj. domu, J, Čálek, maj. realit, dr. J. Ducháček, J. Friedrich, uč., A. Gütling, maj. realit, M. Havlík, řezník a maj. domu, J. Klein, J. Kotland, pekař a majitel domu, dr F. Kotýnek, lék., J. Libický, řid. škol, F. Matějovský, inž. a stav., Fr. Myška, hostinský a maj. domu, J. Mayer, obch., B. Paule, obch., K. Peterka, obch., Ant. Pupp, sochař, B. Řehuřek, měst. inž., F. Sedláček, úř., F. Sklenička; host., M. Šlechta, obch., K. Šmídl, úř. a maj. domu, F. Tiebl, krejčí, A. Špitálský, truhlář, F. Votava, vyrabitel hud. nástrojů, F. Vajtr, tesař, A. Wand, obch., dr. Zelenka, lék. a maj. domu, F. L. Zeman, náměstek star. Odbor se rozešel v lednu 1895.

Dodatkem obdržela redakce tohoto díla úplný seznam členstva odboru hlineckého.

Hlinsko. Odbor zřízen r. 1891. Výstavka od 13. do 31. srpna 1893, sjezd 15. srpna 1893. Př. K. Adámek, j. K. V. Adámek; B. Adámek, pí. T. Adámková, pořadatelstvo výstavního pražského oddělení; ostatní členové výboru: A. Beneš, E. Kalenský, M. Kotěšovec (po jeho přesídlení F. Boháč), A. Mokrý, J. Pilař, J. Rozvoda, F. Seidl, Fr. Sekera, St. Šotek, (po jeho přesídlení J. Pítra), Frant. Tuláček z Hlinska. Účastníci: Jaroslav Adámek, Josef Adámek, J. Zahejský, Jos. Zeman z Hlinska, F. Balcar z Svratoucha, F. Franc z Chlumu, A. Filippi z Čes. Herálce, Josef Hájek ze Svratky, J. Homolka z Budína, V. Hostaš ze Studnic, J. Jelínek z Vojtěchova, F. Konopík z Hamrů, F. Krejčí ze Rváčova, K. Krob z Kladna, J. Linhart z Chlumětína, Č. a Jos. Mládek z Holetína, B. Pinz, Ant. Starý, Boh. Starý z Č. Herálce, K. Prostředník, F. Tam-chyna z Holetína, A. Racek z Kameniček, F.Šádek z Ranny, K. Vítek z Vojtěchova, J. Vittoch z Ranny.