A. Ryplova a M. Drehkovská, J. Hala, purkm., J. Feter, rada, E. Novák, lesní účet., J.Jílek, hosp. adj., J. Karásek, lesní adj., J. Kubán, uč., a B. Brejcha, uč.

Praskolesy pošta Hořovice. Místní odb. hořovického kraj. odboru: F. Studený, říd. uč., j. K. Málek, uč.

Přelouč. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 23. července do 6. srpna 1894. Př. Jan Dítě, př. správní rady cukr v Přelouči, j.

B. Mareš, ev. far., pokl. J. Svoboda, I. místo-př. L, Quis, II. místopř. E. Pacovský, správce sbírek J. Procházka Čl. výb.: E. Balcar, J. Bastachovský, F. Bouček, J. Brejcha, Alois Bydžovský, K. Čermák, Jos. Černík, J. Diviš Čistecký ze Šerlinku, V. Hajšínek, F. Hajzler, V. Jarolím, J. Lindner, A. Kotýnek.

Přeštice. Odbor zřízen r. 1892. I. př. K. říšský hrabě Schönborn, II. př. J. Hlávka, stavební rada, j. E. Jiřík, okr. taj., místopř. J. Hrubý, rol., pokl. J. Brada, rol. Členů výb. jest celkem 34. Pracovníci: prof. dr. Kropáček, Šlegl, říd. uč. v Chlumčanech, Berka, říd. uč. ve Třeškovicích, Rada, říd. uč. v Dolní Lukaviri, E. Jiřík, okr. taj., sběr.

Příbram. Odbor zřízen r. 1892 Výstavka od 4. do 20. srpna 1894. Př. Ant. Škoda, j. D. Čurda a prof. Jan Kašpar. Čl. výb.: Ant. Vojáček, děk., K. Domin, řed., F. Brumeisen, kancelista, J. Adamec, uč., F. Hofmeyer, uč. Pracovníci: M. Buchar, pí. M. Heinrichová, Malý, uč., Zvoníček, uč.

Přibyslav. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 6. do 9. září 1894. Př. A. Sládek, měšťan, j. A. Vlček, uč., pokl. A. Holzmann, taj. okr. zast. Čl. výb.: Fr. Niklfeld, A. Linhart, dr. A. Körner, E. Píč, F. Mareš, pí. V. Pittne-rová, Fr. Březina. Pracovníci: J. Guth, říd. uč. v Malé Lozenici, Jan Macek, F. Zelinka, J. Menšík, J. Spurný, J. Půža, JUC. A. Semín.

Radnice. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 28. do 30. srpna a od 1. do 2. září 1893. Př. F. Alizar, lékár. a měšťanosta, j. J. Hylák, říd. uč. Funkcionáři: Kašpar Ibl, kaplan, K. Pacovský, soukr. a úřed. na odpočinku. Čl. výb.: Jos. Herain, maj. domu, F. Pech, říd. uč., J. Hloušek, uč. Pracovníci: V. Dvořák, kaplan, J. Lehečka, uč.

Rakovník. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka od 29. do 31. pros. 1894. Př. F. Pánek, rol. v Pavlíkově, star. okr. výb. v Rakovníku, j. K. Hůlka, uč., místopř. J. Čermák, továrník a purkm. Pokl dr. K. Mayer, adv. Jednatelé místní: M. Duchoň, uč., K. Topinka, řid. škol, K. Novák, okr. taj., A. Vait, ob. taj. Čl. výb.: pí. K. Čermáková, choť purkm., sl. Honigova, uč., B. Erben, řid. hosp. školy, B. Staněk, sládek, Nečas, učitel hosp. školy, J. Topka, prof., A. Vaska, maj. veledílny truhlářské, J. Vlček, řid. továrny, O. Zákon, majitel realit, dr. Černý, lékař, P. Fr. Soukup, děk., Frant. Náměstek, kovář. Pracovníci: Fr. Kraus, uč. tělocviku při reálce, dr. Nebeský, ob. lékař, Šmaha, prof., Hampl, prof. a řid. ve výslužbě, J. Štěpánek, dr. Friedl, lékař.

Rokycany. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 26. srpna do 9. září 1894. Při výst. :Př. dr. Hugo Karlík, okr. star., pokl. Ant. Žák, okr. taj., zpravodaj E. Srb, konc. adj. okr. zastupitelstva, př. sekce industriální J. Ani-chober, star. města, téže jednatel J. Babánek, řid. hosp. školy, dámský spolek »Ludmila«, učitelstvo okr. rokycanského, pak četní pánové i dámy ze všech obcí okr. rokycanského. Sběratelé zvláště činní: Jos. Babánek, řiditel hosp. školy (konal též četné přednášky), D. Rádl, uč. ve Volduchách, M. Zelenka, říd. uč. ve Veselé, J. Sláma, uč. v Mirošově, J. Saitz, říd. uč. v Ejpovicích, F. Hladík a M. Kozák, učitelé v Tymakově, J. Chlad, obch. v Přikosicích.

Roudnice n. L. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka o Vánocích r. 1894. Př. E. Špindler, j. F. Kučera. Funkcionáři: II. j. a pokl Lad. Havel, místopř. J. Černý. Čl. výb.: J. Kratochvil, Č. Zahálka, sl. J. Brodská. Pracovníci: Dámský sbor, pí Špindlerová; j. sl. A. Pi-skáčkova, sl. Z. Drobná a 20 místních jednatelů.

Rožďalovice.

Ruzyň, pošta Liboc. Odbor zřízen roku 1893. Výstavka od 8. do 10. září roku 1893 Př. J. Beutl, řid. cukr., místopř. M. Prchal, stat, j. G. Lorenc, účet. cukr., pokl. A. Novák, stat., zapis. E. Fidler, účet. úř. cukr., archivář a sběratel J Piskáček, stat. Čl. výb.:

E. Steiner, správce velkostatku, Jos. Klima, mlynář, B. Piskáček, stat., Jindř. Vršník, syn star., Ant. Rákos, syn stat., E. Štolba, vařič cukr., J. Hozák, co zástupce spolku »Svor-nost«, A. Valešinský, co zástupce »Řemesl-nické jednoty« — vesměs v Ruzyni.

Rychnov n. Kn. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 2. do 12. srpna 1894. Př. Josef Krejčí, řed. měšť. škol. Čestný př.: dr. Jan Smrtka, místopř. A. Hlaváček ze Solnice, j.

F. Jaroš, uč. a F. Macháček, právník, pokl. P. Kalenský, říd. uč. Funkcionáři: předsedové jednotlivých odborů prof. J. Vrtal, prof. K. Kopecký, dr. J. Pražák, šk. insp., prof. Jos. Salač, dr. Kalenský, V. Milský, důchodní, Koun, taj., prof. V. Černý, prof. J. Vycpálek, K. Diviš, uč., J. Stauber, stavitel, C. Veselí-ková, choť uč., sl. H. Melcharova, dcera les-mistra, Arnulf Micka, lesní v Přímu. Čl. výb.: J. Nuc, právník, zapis., A. Wolf, lékár., účet., J. Král, uč. ve Vamberce, F. Trojan, říd. uč. v Javornici, A. Svoboda, uč. z Lukavice, T. Kučera, rol. z Lupenice, Eduard Sýkora, právník.

Rybná Německá. P. F. Šrámek, farář.

Říčany. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 28. do 30. září 1894. Př. P. J. Řezníček, arc. kn. vikář v Čestících, j J. Ev. Dvořák, uč., místopř Kamil Viktorin, říd. uč. Čl. výb.: P. F. Paták, far. v Uhříněvsi, A. Tichý, sládek v Uhříněvsi, F. Tereba, pokl. zál. v Říčanech. Při výstavce pracovali členové místního odboru : slečny M. Holá, R. a B. Klímova, A. Vi-ktorinova, A Smetanova, A. Chmelova a pp.: Josef Jareš, A. Medruňka, J. Zima, V. Seidl, Josef Seidl, N. Ohner.

Sedlec na dráze Fr. Jos. Odbor zřízen r. 1891. Výstavka od 7. do 9. října 1893. Př. M. Novák z Prčice, j. K. Harmach. Čl. výb. byli: V. Bohuslávek ze Střezimíře, E. Celerýn z Měštic, F. Zenkl z Nadějkova. (Všichni páni se během toku vzdali.) Pracovníci při výstavce: F. Vaniš, obec. taj. v Sedlci, sl. M. Mottova, Besídka Hospodářská v Prčici, ta samá dále v Jetřichovicích, v Borotíně a Nadějkově, P. J. Arnošt a sbor učitelský, všichni ze Sedlce.

Sedlčany. Odbor zřízen r. 1893. Výstavky: 1. od 4. do 7. října 1893 v Sedlci; 2. od 1. do 4. listopadu 1894 v Sedlčanech. Př. P. F. Dressler, děk. (dříve Josef Janda, rol.), j. Č. Habart, uč. v Petrovicích (dříve A. Hevrdle, řid. hosp. školy), místopř. J. Baxa, říd. uč., pokl. F. Businský, uč. Čl. výb.: Jos. Barták, okr. taj , Fr. Kafka, říd. uč. v Jesenici, Jos. Rmoutil, uč., P. B. Dvořák, P. Pejšák, katecheta, J. Fliegl, materialista, dr. Martinek, sl. Chroustova a Ceinlerova. Pracovníci při výstavce mimo uvedené jíž následující: Václ. Anfelder, kupec, A. Dolejší, uč., dr. Chodoun-ský, lék., A. Hejhal, pekař.

Semily. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 26. srpna do 5. září 1894. Př. R. Husák, okr. star., j. F. Mizera, odb. uč. Funkcionáři: dr. A. Zeman, zem. posl., předseda odb. dia-lektologického, J. Janoušek, říd. uč. v Roztokách, Jednatel odb. dialektolog. Čl. výb.: dr. A. Špidlen, purkm., Jan Kamenický, okr. šk. insp., A. Kopřiva, odb. uč., Jos. John, říd. uč. v Benešové, J. Král, správce školy v Bořkově, F. Sladký, říd. uč. ve Slané, Fr. Svoboda, rolník ve Slané, Frant. Balatka, rolník v Příkrém, Fr. Nigrin, uč. v Boskově, Ant. Koudelka, lesní v Podmoklicích, F. Minařík, říd. uč. v Bytouchově, J. Patočka, uč. v Ku-chelně, F. Plíva, star. v Kuchelně, J. Duchá-ček, říd. uč. v Bystré. Pracovnice: Dámský odbor za předsednictví pí. Kam. Zemanové a dam: R. Kopřivová, Jos. Kasková, J. Řeháčková, Marie Kamenická, A. Husáková, A. Kyselová, B. Zehrerová, V. Lamešová a sl. B. a St. Krvaysserovy, V. Mladá, R. Bondova, A. a P. Prokopovy, M a B. Kosinkovy, Bož.

Zelinkova, R. Jelínkova, M. a T. Kamenických, A. Nadějova, A. Husákova, B. Zehrerova.

Skalice Česká. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 14. do 22. srpna 1894. Čestný př. dr. A. Kordina, okr. star., př. dr. J. Hil-bich, not. J. P. Jan Novák, pokl. M. Hanuš, okr. taj. Čl. komitétu: J. Čapek, říd. uč. ve Vesci, Jan Drahorád, uč., Jan Ferbas, okr. zvěrolékař, J. Honzů, obch., E. Jung, lékár., V. Klos, říd. uč. v Žernově, F. Kodým, říd. uč. v Brzici, V. Kopecký, říd. uč. v Červené Hoře, dr. A. Kordina jun., obvod. lékař, A. Kordina, mlynář ve Slatině, P. J. Krihl, far. ve Studnicích, J. Měřička, uč., G. Neumann, uč. ve Velké Jesenici, P. Fr. Pecka, vikar. taj. a far., K. Pleskač, uč. ve Slatině, Jan Plocek, říd. uč. ve Studnicích, V. Pluhař, říd. uč. v Olešnici, Román Polášek, uč., J. Poli-čanský, říd. uč., J. Rolčík, říd. uč. v Třebe-šově, O. Sklenář, uč. ve Velké Jesenici, dr. V. Tilsch, K. Tittelbach, říd. uč. ve Slatině, P. V. Uhlíř, del. zem. rady a far. ve Velké Jesenici.

Skuč. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 18. do 26. srp. 1894. Př. dr. G. Polák, j. Jan Jadrný. Funkcionáři: dr. V. Jadrný, Vojt. Zá-ruba, dr. Polanský, J. Krnčal, V. Jehlička, Ig. Konečný, B. Zvěřina, F. Holý, F. Turn-wald, J. Stirský, V. Majzl.

Slané. Odbor zřízen roku 1892. Výstavka od 2. do 10. září 1894. Př. J. Hlaváček, okr. star., místopř. A. šl. Hemerka, pokl. a zapis. A. Maysl st. Čl. výb.: dr. F. Formánek, F. Hampeis, P. J. Handler, dr. Krecar, Frant. Důras, F. Stýblo, O. Sudlic, dr. F. Suk, A. Šilhan, J. Říha, F. Velc. Výkonný výbor N. V. ve Slaném: F. Důras, př., F. Velc, j., J. Hampejs, A. Maysl ml., A. Křesína, Frant. Stýblo. Pracovníci pro slanskou výstavu: A. Ctibor, F. Hyšman, Ig. Janda, J. Lacina, Ot. Mrzílek, V. Vrabčík, pí. St. Hemerková, sl. M. Neumannova, sl. Maysslova, sl. Stockarova, M. z Bcrnkopfů.

Smíchov. Př. Hrazánek.

Sobotka. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 26. do 29. srp. 1894. Př. J. Balcar, soudce, j. A. Sakař, řid. dívčí školy. Funkcionáři: J. Fiedler, jub. řid., L. Kovář, not., M. Lustig, obch., dr. F. Ptáčník, obvod. lék., R. Ulman, zvěrolék., J. Wolf, účet. Čl. výb.: P. J. Benda, farář v Dol. Bousově, Josef Janda, starosta v Dolním Bousově, G. Maštalka, akademik, L. Novák, akademik, A. Šolc, akademik, V. Pour, řid. cukrovaru, pí. M. Macounová, pí. L. Kovářová, pí. D Weinmannová. Pracovníci: M. Bejr, odb. uč., J. Bureš, uč., Ant. Bouček, říd. uč., F. Donát, uč., Frant. Hartl, uč., J. Koldovský, říd. uč., F. Koudelka, říd. uč., I. Čermák, říd. uč., V. Luštický, uč., F. Pískač, uč., ]. Prokeš, odb. uč., A. Rajs, řid., Ant. Severa, ob. taj., J. Ulmann, říd. uč., sl. M. Čakertova, učit., sl. Mil. Livorova, učit., sl. M. a O. Pečovy, sl. M. Smržova, sl. M. Vodičkova.

Stašov, pošta Zdice. Místní odbor hořovického kraj. odboru. Př. M. Holeček, ob. star., j. A Láznička, uč.

Strakonice. Odbor zřízen r. 1892, Výstavka od 3. do 5. září 1893 Př. J. V. Mayer, velkostat. a zem. posl. v Tažovicích, j. F. Nováček, uč. měšť. škol, místopř. R. Bran-žovský, prof., okr. škol., insp. Čl. výb.: P. Karta, star. města, L. Kulhánek, obch., A. Císař, okr. taj., K. Bubla, úředník, T. Kratochvil, účet., dr. A. Fikar, J. Sedláček, řid. měšť. škol, J. Formánek, říd. uč., P. J. West-fal, katecheta, P. Hadraba, uč., A. Kohout, uč., A. Kubeš, uč. ze Štěkně, J. Jirka, uč., dr. F. Vaňata, obvod. lék., oba ze Štěkně. Pro výstavku pracovali mimo uvedený výbor tito: Dámy zdejší v čele pí. B. Firbasová, (studující), J. Domorázek a jeho manželka ze Řepice, J. Žípek, říd. uč. v Řepici, K. Kubíček, říd. uč. v Podsrpu, B. Čenský, skladník z Volenic, F. Junek, říd. uč. v Z. Zbo-rovicích, L. Novotný, uč., J. Tejc, říd. uč. v Míchově, J. Topič, hodinář.

Strašecí Nové. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 12. do 20. srpna 1894. Př. Jan