dr. J. Vostřebal, J. Brandejs, uč. v Krčíně, K. Janků, říd. uč. v Provodově, F. Nepilý, říd. uč. v Krčině, J. Pižl, říd. uč. ve Vrchovinách, J. Rydla, stat. v Nahořanech, Frant. Tumlíř, říd. uč. ve Spech, K. Žalud, říd. uč. v Ohmšově, Spolupracovníci: J. Marvan a V. Michálka, učitelé v Bohuslavicích, P. J. Barvíř, far. v Bystrém, Frant. Tvarůžka, uč. v Bystrém, A. Kozel, říd. uč. v Černčicích, J. Žďárka, stat. v Černčicích, P. J. Domašín-ský, far. a F. Rozum, uč., oba v Dobřanech, P. J. Krnčíř, kaplan a R. Plodek, uč. v Nov. Hrádku, F. Hájka, říd. uč. v Mezilesí, Frant. Hoffmann, říd. uč. v Nahořanech, J. Kárník, stat. a A. Lhotský, kupec v Ohnišové, P. F. Hanousek, far. v Olešnici, J. Kupka, uč. ve Slavětíně. Spolupracovníci: J. Langr, učitel v Slavonově, V. Burda, říd. uč. ve Sněžném, A. Hanuš, stat. v Šerči, J. Hlávka, stat. ve Veselicí, V. Houser, rol., J. Špryňar, stat. ve Vrchovinách, A. Tomka, uč. ve Vrchovinách.

Milevsko. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka 4. listop. 1894. Př. V. Smrčina, okr. star., j. J. Vodňanský, okr. taj. Čl. výb.: P. V. Rund, děk., H. Hofmann, měšťan a kontrolor obč. zál. Pracovníci při výst.: P. V. Žahourek, far. ve Veselíčku, J. Pošmourný, říd. uč. ve Ve-selíčku, J Skalička, uč. ve Veselíčku.

Mrtník. Místní odbor hořovického kraj. odboru. Př. D. Merhout, říd. uč.

Mšeno. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 8. do 9. září 1894. Př. Ant. Černohorský, obch., j. R. Sekera, říd. uč. v Chorušicích. Funkcionáři: J. Kahta, říd. uč. v Nebuželích, J. Zoubek, uč. v Kaníně, Ant. Šesták, uč. v Újezdě, K. Kverka, uč. v Chorušicích, Jos. Pokorný, uč. v Kadlíně, sbor učitelský ve Mšeně, J. Jansa, uč. v Řepíně, J. Vraný, rol. ve Stránce, J. Zeman, měst. taj. Pro výstavku pracovali mimo uvedené již i následující: J. Špot, Ant. Chvapil, uč. v Jičíně, a slečny Hrdličkova a Marečkova.

Mýto Vysoké. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 15. do 29. července 1894. Př. Jan Cejp, okr. star., j. I. L. Beneš, uč. v Tisové, zapis. II. V. Votrubec, gymn. prof., III. Jos. Šíma, uč. Funkcionáři (finanční odbor): př. J. B. Tůma, purkm., J. Mayerhofer, polesný, F. Freidl, rol. Čl. výb.: J. Tomášek, průmysl., J. Paďour, starosta na Vraclavi, V. Dušánek, stat. v Tynisku. Sběratelé: J. Novotný, uč. v Jenšovicích, J. Suda, uč. v Javorníku, Em. Vajrauch, uč. ve Stradouni, A. Hrnčál, uč. v Hor. Jelení, A. Novotný, uč. v Hrušově a mnozí jiní. Dr. Šimák.

Náchod. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka od 8. do 10. září 1894. Př. Jos. Balík, lékár. v Hronově, j. J. Caska, říd. uč. v Dol. Ra-dechové, místopř. J. Luncar, uč. Čl. výb.: J. Brouček, říd. uč. v Hor. Radechové, B. Dudek, uč. v Červ. Kostelci, J. Hanzl, říd. uč. v České Čermné, J, Klička, říd. uč. v Lipí, J. Kujat, sp. školy v Trubijově, S. Řehák, uč., K. Skach, říd. uč. ve Velkém Poříčí Subkomitét náchodský: Př. J. Luncar, j. K. Krouský, místopř. A. Hamza, pokl. R. John.— A. Erben, J. Grim, J. Hoffmann, K. Letzl, A. Neumann, Karel Vlček, J. K. Hraše, řiditel měšť. škol.

Nechanice. Odbor zřízen r. 1892. Výst. od 14. do 16. srpna 1893 Př. F. Bednář, okr. star., j. F. Pavelka, úč. zál. Sběratelé pro výstavu: F. Pavelka, úč. zál., sl. Anna Pavelkova a K. Mayer, soud. adj. P. Procházka a Maypr fotografovali pro výstavu.

Nepomuky. Př. P. M. Veselý, děk. a kanovník v Nepomuku, j. J. Štadbr, úč. hosp. zál. v Nepomuku, místopř J. Mudra, říd. uč. v Partolticích, J. Jiskra, říd. uč. v Žinkovech Netolice. Odbor zřízen r. 1893 Výstavka od 7. do 13. srpna 1893. Př. dr. A. Fiedler, měst. lék., j. dr. A. Malec, obv. lék. Funkcionáři: R. Hampl, odb. uč. měšť. škol, F. To-míček, lékár., P. J. Markvar †, P. T. Housa, kaplan, P. J. Bohuslav, kaplan, P. V. Šílený, kaplan, A. Sarauer, uč , L. Šerý, řid. škol. Čl. výb.: J. Sarauer, uč. ve výsl., V. Řepa, theolog. Při výstavce pracovali mimo již u-

vedené následující: J. Štěpánek ml., J. Sedlák a především dámy města Netolic a Petrova. Dvora.

Neumětely, pošta Hostomice Místní odb hořovického kraj. odboru Př. V. Paukner, uč.

Neveklov. Odbor zřízen r. 1893. Př. F. Mařík, inž., j. B. Křečan, uč. Členové výboru širšího: V. Balík, V. Braný, Václav Doms, H. Dvořák, P. A. Karas, F. Kříž, Jan Mařík, J. Moudrý, Ant. Pekárek, I. Rzounek, P. Jan Šindelář, E. Škarvan, A. Svašek, J. Šťástka, J. Vilímek, M. Zelenka. Sběratelé při výstavce všichni učitelé okresu, předseda téže Vinc. Praský, rada zem. soudu.

Noutonice, pošta Přílepy Velké. Farní odbor odboru smíchovského. Př. P. Frant. Blaško, far. tamtéž.

Nymburk. Odbor zřízen r. 1893 Výstavka od 5. do 19. srp. 1894. Př. dr. Jan Hudec, místopř. F. Brzák, pokl. M. Havelka, opatrov. výstav. předmětů J. Červený Čl. výb.: J. B. Nebeský, H. Váňa, M. Hůla, V. Jedlička, Jos. Novák, J. Svoboda, J. Pospíšil, A. Hajný, B. Tolman, Al. Petr, J. Krouský, V. Tekl, K. Prášek, E. Novotný. Pro výstavku pracovali-J. Honzálek, J. Novák, A. Hajný, J. Ocásek, O. Rykr, A. Haraskiewiczová, L. Vognarová, A. Macháčková.

Opočno. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka na začátku r. 1895. Př. dr. J. Dvořák, j. J. Findejs Čl. výb. sběracího: Ant. Dotřel, J. Findejs, F. Putter, J. Řehák, F. Samek.

Paka Nová. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 29. do 31. července 1894 Př. J.

A. Radimský, j. P. J. Jirsa, katecheta, pokl. J. Záhejský st. Pracovníci při výstavě: F. Bělohrad, Beneš, uč., A. Čista, Rachota, řid. uč., Dolní Kalná, J. Drahoňovský, uč., Karlov u St. Paky, J. Drašar, uč., Oubislavice, Jos. Cvrček, uč., Nová Paka, A. Sucharda, sochař,

B. Ždímal, uč. dívčí školy, H. Horáček, uč., Stará Paka, J. Brož, rol., K. Hartl, uč., Jos. Sucharda, řezbář, Pecka, Jos. Erbrt, uč., Ří-dilec, Jiří Šimek, uč., Újezd Humberský, Ed. Janků, uč , Vrchovina, V. Kafka, uč.

Pacov. Odbor zřízen r. 1893. Př. Frant. Novák, purkm. města. Zástupce jednatele K. Fišer, uč. měšť. škol. Čl. výb : J. Stejskal řed. měšť. i ob. škol, P. A. Kloboučník, vikář, A. Plaček, př. liter. sboru, P, J. Tonl, ev. far. v Moravci, F. Krupka, říd. uč. v Hořepniku, A. Rychlecký, taj. v Hořepniku, J. Doležal, říd. uč. v Mezilesí, P. Doležal, říd. uč. ve Vodici.

Pardubice. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 26. srpna do 2. září 1894. Př. Fr. Hoblík, star. města, j. E. Klečka, uč. odb. školy. Funkcionáři: V. Diviš-Čistecký ze Šer-linku, insp. dráhy, Fr. Velinský, měst. důchodní, A. Marek, řid. měšť. škol v Bohdanči, zástupci Měst. musea, F. K. Potěšil, uč., zást. »Budče«, H. Štolbová, choť not., zást. »Lud-mily«. Čl. výb.: A. Borovec, uč., F. Hnilička, prof., J. V. Jahn, školní rada, J. Pírko, fot., R. Wagner, posluchač práv. Pracovníci při výstavce: Dámský zpěv. spolek »Ludmila«, V. Wagner, stud. techn., učitelská jednota »Budeč«, jejímž přičiněním zřídilo se 30 odborů místních, »Spolek musejní« zřídil krajský odbor.

Pelhřimov. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka od 3. ledna do 4. února 1895. Př. A. Rosol, okr. star., j. F. Fara, okr. taj., nám. předs. dr. F. Viták, nám. purkm. Čl. výb.: Josef Hrdina, obch., J. Dobiáš, řid. měšť. škol dívčích, V. Klubal, člen okr. výb., M. Náměstek, čl. okr. výboru, J. Pech, člen okr. výb., Ant. Novák, čl. okr. výb., V. Petrů, řed. gymn., S. Rokos, archit., A. Soukupová, choť prof., J. Soukup, prof., A. Šebestová, choť prof., J. Škarvan, geometr. Všichni jsou zároveň sběrateli.

Písek. Roku 1892 ustavil se odbor národopisný, v jehož čele byl pan prof. Pich, záhy se však rozešel. Roku 1893 učinili písečtí akademikové opět pokus odbor vzkřísiti, při čemž p. L. Burket zvolen byl předsedou. Druhý den poděkoval se jednatel a krátce na to i ostatní členové. Tím i druhý

pokus úplně zmařen; Od té doby pracují na přípravách toliko jednotlivci, kteří pak svého času vystaví.

Plzeň. Odbor zřízen r. 1894. Př. dr. V. Peták, star. města Plzně, I. j. A. Kostinec, prof. při obch. škole, II. j. JÚC. Emil Peták, I. místopř. R. Svátek, star. okr. atd., II. místo-předs. F. Schwarz, zem. a říš. poslanec, řed. okr. kanceláře, pokl. A. Pytlík, člen měst. rady atd, Čl. výb: prof. J. Strnad, delegát první sekce, P. Vepřek, prof. a delegát druhé sekce, J. Škorpil, řed. musea, del. II. sekce, H. Palla, prof. a del. II. sekce, J. Schiebl, měst. úřed. a del. páté sekce, E. Štorkán, uč. a del. šesté sekce, pí. K. Wurscherová, del. sedmé sekce, sl. K. Plischkeova, uč., a Boh. Štorch, uč., delegáti osmé sekce, Jan Wýtvar, obch., del. deváté sekce. Odbor zemědělský: zástupci E. Štorkán, J. Lisý, J. Škarda, M. Šimandl, Rud. Treybal, Frant. Novák, A. Rozum, J. Konáš. Odbor dámský: zástupkyně pí. Klot. Wurscherová, sl. Marie Popperova, M. Caltova, R. Lilingova. Odbor školský: zástupci M. Slezák a sl. K. Plischkeova, F. Jehličkova, A. Válkova, L. Autratova, V. Tyšerova, B. Storch, J. Motlík, R. Šistek. Odbor obchodní: zástupce J. Wýtvar, obch. a del. deváté sekce, J. Faustus, J. Šimák a

A. Kostinec.

Počátky.

Poděbrady. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka od 14. do 20. srpna 1894. Př. dr. B. Bouček, jednatelé F. Mitvalský a Č. Žák, místopř. J Chmelař, pokl. E. Šebor, Vojt. Hlaváč; revisoři účtů: R. Kratochvil a dr. Vondrovic. Pracovníci při výstavě: J. Baša, F. Bouček, J. Drábek, K. Bucek, J. Heršt, V. Heršt, J. Hellich, J. Kupfer, J. Polanský, J. Pískáček, studující Poděbradska, Spolek ochotníků, J. Třeštík, J. Mazura, pí. Božena Roučková, pí. L. Zadinová a slečny Božena Boučkova, A. Buckova, M. Buckova, Olga Dostalova, M. a L. Dostalovy, B. Hoblíkova, K. Kratochvílova, Bož. Markova, T. Pekova,

B. Šantlova, R. Šantlova a L. Zadinova.

Police n. M. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 8. do 9. pros. 1894. Př. S. A. Švor-čík, obch., j. K. Ducháč, říd. uč. ve Vel. Petrovicích. Funkcionáři: předs. Vilém Pelly, měšťanosta, místopř. A. Löwy, j. E. Katscherer, P. Laburda, J. Koller, J. Pepřek, říd. uč. ve Žďáře, dr. F. Mettal, J. Brandeis. Čl. výb : F. Kneifl, správce školy v Bukovici, H. Fritz, uč., D. Kosinka, říd. uč. v Pěkově. J. Kopáček, říd. uč. v Hlavnově, Jaroslav Petr, uč. v Machově, Jos. Veselý, říd. uč., V. Andres, okr. taj., F. Šafránek, zlatník, J. Krmaš, provazník. Při výstavce pracovali mimo uvedené již J. Mervart, uč. ve Slavném, J. Vík ml., uč. v Suchdole, Ferd. Fendrych, správce školy v České Methuji.

Polička. Odbor zřízen r 1893. Výstavka od 8. do 13. pros. 1893. Př. dr. V. Hübsch, j. F. Lichták, místopř. K. Dvořák, pokladník JUC. V. Sommer. Čl. výb.: Aug. Benoni, J. Volánek, sl. A. Trojanova, A. Holý. Pracovníci při výstavce: sl. K. Popelkova, sl. B. Altnerova, sl. Bohumila Altnerova, sl. Anna Trojtlerova, sl. Z. Vitákova, sl. M. Koukalova, sl. A. Brůstova v Rybné, pí. L. Ripplová, A. Záleský, F. M. Zebiš, V. Popelka, j. Kunz v Šir. Dole, Jos. Klimeš u Sv. Kateřiny, Jiří Klimeš u sv. Kateřiny, J. Laznický v Borové, F. Grubhofer v Sádku, F. Beník v Oldřiši.

Polná. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 6. do 11. září 1894. Při výstavce: Př. V. Kavka, not., jednatelé B. Klíma a B. Rohrych. Funkcionáři: T. Sadil, měšťanosta, V. Pojman, továrník, K. Losenický, stat., J. Šimek, děk,, K. Vrba, A. Sedlák, A. Vítek. Čl. výb. a hlav. sběr.: A. Hronek, círk. kněz, J. Pleva, zem. poslanec, J. Klusáček, prof., Jara Sedláková,

E. Pojmanová, choť továrníka, V. Pittnerová, spisovatelka, E. Mullerová, M. Kafková, choť not., B. Němcová, O. Rohrych.

Poříčí Spálené. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka v prosinci 1894. Př. P. V. Koukl, děk., pořadatel J. Straka, říd. uč., jednatelé

F. Kajer, uč., J. Š. Baar. Čl. výb.: slečny učit.