str. 56

chválíte?« zeptá se panímáma. »Inu, takovou kozičku málo kdo má: hodně dojí a je hodná.« A začne ji děvečka třepatí, a koza vesele klape hubou. Panímáma kozu okukuje. Tu koza vyskočí a začne trkati, kdo jí přijde do cesty. Děvečka konečně pod kozu sedne a dojí; ale má v dížce pivo. které podává hospodáři k napití, jak dobré koza dává mléko.

Perechta ve Zhoři. Má přistrojenou kobylu, vojáka, dva kočí, kozu, děvečku, sedláka, selku. Kobylu sestaví takto: Dva hráči si vezmou na ramena žebřík, omotaný hrachovinou, přes něj hodí plachtu. Přední hráč drží v ruce kobylí hlavu a zadní koště místo ocasu. Oba hráči, než přijdou do stavení, sepnou se páskem (řemenem). Na kobyle sedí voják. Má na sobě modrý kabát, červené kalhoty, na hlavě bílou čepici z papíru, po Loku šavli, v ruce řemení. Dva kočí kobylu vedou. Jeden kočí má na hlavě čepici, krátký kabát, kalhoty nad kolena, na nohou barevné punčochy a dřeváky, v jedné ruce drží bič na kobylu a v druhé jeden řemen od ní. Druhý kočí má na hlavě široký klobouk, krátký kabát, kalhoty jakékoliv a na nohou vysoké boty. V jedné ruce drží zvonec a v druhé druhý řemen od kobyly. Jiný přistrojen je za kozu. Drží v ruce hlavu kozí a na sobě má hozenou plachtu. Kozu vodí děvečka. Na hlavě má nějaký šátek, na sobě starou halenu, krátké sukně, před sebou zástěru a na nohou střevíce. V ruce má metlu a provaz od kozy. Se všemi jde ještě sedlák se selkou. Sedlák má na hlavě širák, na sobě krátký kabát, vestu s blysknavými knoflíky, kalhoty zastrčeny ve vysokých botách, v ruce drží sukovici. Selka má na hlavě nějaký starý čepec, na těle dlouhý kabátec a sukni, před sebou špinavou zástěru, na ruce mošnu s kořením. Když přijde ke stavení, zazvoní, jeden kočí vejde do světnice a začne: »Sedláku, chceš viděti naši kobylu?« Když sedlák dovolí, kočí křikne: »Janku! Poveď širnlu!« Kobyla zařehtá a jde. Když do světnice vejde, oba kočí každého nutí, aby ji potřepal, jak je tlustá. Jak na ni někdo sáhne, kobyla hodí ocasem, až by všechny údy přetloukla. Tu začne kočí kobylu švihati, a milá kobyla hází zadníma nohama, až by vojáka shodila. V tom přiběhne do světnice k panímámě děvečka s křikem: » Tetičko, já tady mám bílou kozičku, ráda bych vám ji ukázala. Chcete ji vidět?« Když hospodyně ji chce viděti, koza běží do světnice a koho nejdříve napadne, toho trká, co nejvíc může. Za kozou vstoupí sedlák a selka. Sedlák začne hovořiti: »Jak se máte, co děláte, jste-li zdrávi« a pod. Selka zase do-hazuje různá koření a při tom jich mnoho najmenuje : »To je pro krávu,

to jsou rozumy pro kozy, to je prášek pro prasata --- « atd. Po

chvíli se odeberou jinam.

Perechta v Sepekově. Kobyla čtyřnohá udělána jako jinde u Milevska, ale u nás má hlavu ze dřeva. Ten, co stojí vzadu, drží v rukách koště a koho může, toho udeří. — Jiný je přistrojen za vojáka, který kobylu vodí. Má na hlavě červenou vojenskou čepici, modrý kabát, na něm dvěma řadami knoflíky, červené kalhoty a vysoké boty. — Jeden sedí na kobyle a je také přistrojen za vojáka. Má na hlavě také červenou vojenskou čepici, modrý kabát, ale na něm knoflíky čtyřmi řadami, červené kalhoty a vysoké boty, na nichž má ostruhy. V Sepekově nevodí