str. 50

bez všech k vychování dítek nepatřících okolostojičností.«*) >Mikuláš« sám ovšem dětí nestrašil, ale za to čerti a »smrU, jež se přidružila k průvodu jeho. České Noviny z roku 1786 přinášejí zprávu z Klatov, že »několik ničemných chlapů se přestrojilo za Mikuláše, z nichž někteří převlekli se za akolity v duchovních komžích, za laufry, za smrt**)

a jíní zase za čerty, v té maškaře proběhali celé město, děsili po domech děti a s čeládkou neslušně a nelidsky zacházeli.«

Radu zajímavých podrobností o lidových obyčejích, pověrách a slavnostech v době vánoční a zároveň tehdejší názory na lidové slavnosti a zábavy o sv. Mikuláši zachoval známý učitel v Kožmitále, Jakub J. Ryba, v příležitostné, málo známé knížce, vydané pod názvem: Radovánky nevinných dítek o vánocích, což svým milým žáčkům a všem českým krajánkům obětuje Jakub Jan Ryba, školní učitel na farní škole Rožmitálské. V Praze 1804. Porozumíme bohužel zároveň, proč pro bujné výstřelky byly obyčeje a obřady lidové zapovídány a vyhynuly . . .

Rozmlouvání, A. B. C. D. E. F. B: A můj otec mi kolikrát pravil, že chození Mikulášů přemnoho mrzáků nadělalo. U nás se nesmí ani Mikuláš ani Lucie zablesknout; sic by jim jejich hra znechutněla.

D: Jak pak ale ti Mikuláši vyhlížejí? Já jsem jich ještě jak živ neviděl?

E: Nu tedy, tak slyš! Tu se ti jeden vyrostlý jonák za biskupa do bílé komže, pluviálu aneb do menšího roucha přistrojí, na hlavu si dá biskupskou čepici. D: Kde pak ji ale vezme? E: Udělá si ji z pozlaceného papíru, potom má v ruce berlu.

Obr. 54. Čert, pečivo Mikulášské v Roudnici. Čert ze suchých švestek. Kreslil proř. K. Rozum.

*) Vejkladové 1774, str. 128.
**) Srv. Žert a pravda, 1796, II. 9. »VjČechách ještě před nedávními lety byl ten obyčej, že školmistři Mikulášem přede dnem toho svatého chodili a dítky právě dobré kázni na odpor škaredou přistrojenou smrtí a ohyzdně přistrojenými čerty strašili.«