str. 59

Před sv. Mikulášem, dne 5. prosince večer, na Přerovsku chodila po domech ženská oblečená v bílý háv, tvář majíc zamoučenu, se srpem v ruce, jímž domácí, zvláště děti »stínala*. Říkalo se jí Smrt anebo Boží Matka. Na Podluží chodí »Matička« večer po sv. Mikuláši. Zahalena jest v bílou plachtu, v ruce drží kopist, dává dětem líbati křížek a učí je modliti se; darů nerozdává. Na západní Moravě chodí táž osoba večer na sv. Barborku, dne 4. prosince. Jinde chodí Matička nebo Smrt zároveň se sv. Mikulášem.*)

Obr. 76.-78. Zvířátka na trhu Mikulášském v Klatovech. Kreslil prof. Ferd. Vaněk.

V Seničce rodiče straší děti zlou Mikuláškou, která prý ve svátek Neposkvrněného početí P. Marie chodí a dětem dary sv. Mikulášem naložené sbírá. Jest to prý matka sv. Mikuláše, oděna v bílé roucho, ale má oči krvavé.**)

*) Bartoš, Moravský Lid 1892, str. 8. **) Lakomý, Selský archiv. IV. Str. 52.