str. 84

později přezváno podle nedalekého městečka Jimraimova Novým Jimramovem. V roce 1674 stálo tu sedm domků,2) vesměs z r. 1657 datujících, a všichni majitelé označeni jsou jako „Glaser" (asi ve smyslu příslušníci huti), kteří dohromady užívali 13 měřic vrchnostenských nových mýtin. Byli to: Pavel Neděle, Petr a Kašpar Cop, Vítek Horký a Jan Hubáček, pak Jan a Mikuláš popeláři. V matrikách farních3) přichází Jan Hubáček z Nový huti r. 1682. Při převodech4) panství jimramovského 1663 a 1687 jmenují se mezi jinými nemovitostmi i „Glashütten", ale při převodu5) roku 1712 již nejsou; snad tehdy již zanikly. V katastru r. 1750 jsou na domech dřívějších sklářů samí tkalci. Podnik provozoval asi velkostatek ve vlastní režii a najdou se jistě podrobnější zprávy ve staré zámecké registratuře6) i matrikách fary jimramovské.

6. Různé.

V souvislosti s hutěmi, jejichž dějiny jsem nastínil, vyskytují se zmínky i o jiných sklárnách v sousedství, na nichž asi členové rodin zmíněných mistrů byli usazeni nebo zaměstnáni. I když neposkytují nám ucelený obraz, třeba přec i o nich se zmíniti, neboť budou jistě dobrou stopou k dalšímu zjišťování.

Krásné na Novomestskú. Podle úmrtní matriky zemřel r. 1675 mistr Ulrich Engel z Krásnýho a v téže době uvádí se i Dorota, mistrová z Krásnýho. V jiném zápisu jmenuje se mistr Ulrich Engel pod Javorkem. V katastru z r. 1674 je Ulrich Hengel majitelem rychty v Krásném. Zůstal po něm syn Martin Engel, kterému vrchnost grunt v Krásném r. 1680 odňala a připojila k svému dvoru, jemu pak dala za to mlýn s pilou v Pasekách. Snad mistr Ulrich měl v Krásném pouze grunt a byl mistrem na huti novojimramovské.

Cikháj-Kocanda na Žďársku. Roku 1668 je mezi pozůstalostními dluhy také položka: „písaři huťskému na Cikháj", z níž můžeme právem souditi, že tam byla v této době sklená huť v režii vrchnosti. Také r. 1691 jmenuje se Matěj, písař hutský z Cikháje. Roku 1674 jmenuje se Mandalena šelířova z Cikháje a r. 1696 Hons Schier z Cikháje, který tu byl asi tehdy mistrem. Roku 1705 má svatbu vdovec Jan Straka, sklenář z Cikháje, nájemce vrchnostenský. Roku 1711 je zmínka o dceři vdaný v Cikháji za Krištofa sklenáře a r. 1714 přichází Tomáš Straka, sklenář v Cikháji. Konečně r. 1759 je sňatek Jakuba Kunráda z huti sklené herálecké s Františkou Webrovou z huti

2) Starý pozemkový katastr panství jimramovského, který jsem uložil v archivu Horáckého musea.
3) Bez označení zaměstnání jsou tu: 1675 Anna Andresova и Nové huti a Václav Člunek pod Javorkem, 1706 Jíra Nejedlej z Nový huti, 1707 Jiřík Nedělka z Nový huti.
4) Rvatern statků brněn, kraje č. I. list 138 a č. II. list 147 v.
5) Kvatern statků brněn, kraje č. IV. list 134 v.