str. 85

na Kocandě. Z tohoto zápisu dalo by se souditi, že cikhajská huť byla snad v místech, kde vznikla u ní osada Kocanda.

Bitov. Roku 1668 mezi dluhy pozůstalostními je položka: „Andrlovi, mistrovi huti sklené na Bittově"; nevím však, která huť by to byla.

Vortová na Hlinecku. Roku 1668 mezi pozůstalostními dluhy je také: Michalovi, mistru na Vortoyý.1) R. 1748 je Karel

Obr. 11.

Sevald mistrem huti sklené vortovské a shledáváme se s Václavem, synem Jana Pokorného ze sklené huti vortovské, a Janem Strobłem z Vortové.

Svratouch na Hlinecku. Roku 1574, 1586 a 1695 vyskytuje se pouze mistr ve Svratouchu.2) Roku 1670 je mezi svatebními

1) K. V. Adámek ve Sborníku okresu hlineckého, str. 75 cituje o nich z obecní památní knihy: ... ve Vortový byly sklenné hutě, které Joe. Sevalda 70 let (jako sklářský mistr) stále držel a všecky pozemky i luka sá.m k těm sklenným hutím užíval... A z památní knihy fary kameničské:
... Sklář Jos. Sewald, pá-n statku Vejvanovic, vystavěl tu r. 1732 huť a
pobyl až do r. 1762; z hutních staveb zřízenio několik chalup.
2) Tamže na str. 73 o této huti píše: V XVII. věku byla zde sklárna (1659, 1660, 1663, 1698, ještě r. 1713 se připomíná) v místech, kde jsou čísla 80, 82, 84, 85 i samota V hutích. — A v pozn. na str. 137: Ve Svatouchu bylo. r. 1698 mimo pacholata 6 sklářů, 2 bednáři a 1 malíř. Mistr huti Lorenc Frydrych platil vrchnosti 80 r. nájemného. Svratouská, huť zašla v 18. věku.