str. 152

mi, na doklad zde uvedenými, byl názorným pohledem do dílny duševní činnosti lidu podbrdského v její prosté tvořivosti a živosti a ovšem i podkladem vědeckého studia našich pohádek.

1. Pohádka na Podbrdsku.

Naše česká země, myslíme-li si ji rozdělenu na jednotlivé krajové oblasti, zvláště pro sebe určené, byla a jest po mnohých stránkách probadávána, takže není kraje, kterému by v české literatuře vědecké nebo krásné nebyla věnována nějaká pozornost; jednomu větší, jinému menší. V posledních letech vydávané vlastivědné monografie v jednotlivých okresích, a to některé přímo vědecky, jiné odvozené a závisle na vědeckých monografiích zpracované, přinášejí mnoho látky, potřebné ku poznání toho nebo onoho kraje českého s různých hledisek. Podbrdsku, zejména Příbramsku, jest veřejnost touto činností se obírající mnoho povinna, ač jednotlivé snahy vědecké, na př. geologického a botanického prozkoumání příbramského kraje se dotýkající, byly také provedeny. Toho příčinou jest vysoká báňská škola příbramská, odkud vycházejí popudy k těmto pracím. Také v krásné literatuře naší najdeme zmínky o Příbrami, o Brdech a dějištěm některých prací literatury umělé bývá tamější kraj. Čeho se však Podbrdsku nedostává, jest jednak monografické zpracování celého kraje v celku po všech stránkách jeho stavu, života a existence a také ovšem není prací se stanoviska lidopisného prozkoumání podle programu, který byl vytyčen v jednotlivých studiích, j uveřejňovaných v Národop. Věstníku Českoslovanském. Má-li Plzeňsko své národopisné pracovníky, našlo-li Rokycansko sběratele svých pověstí, jsou-li v Kladsku, Podkrkonoší, sebrány lidové produkty slovesné, má-li Chrudimsko a některé ještě jiné kraje své pracovníky, kteří určitým způsobem a to aspoň částečně probadali některou stránku lidového života svého území, nemělo by býti ani Podbrdsko v pozadí. Zdá se, že do této ohrady uzavřenosti byl učiněn zdravý průlom nedávnými pracemi berounského prof. Kazdy. Také příbramští profesoři před 12 až 14 lety pod záštitou Osvětového sboru tamního utvořili pracovní komisi k probadání Příbramska a okolních krajů se stanoviska příprav k budoucímu sborníku, jenž měl ve zvláštním oddíle obsahovati národopisnou část studií o Příbramsku. Zatím však z různých důvodů k vlastní práci nedošlo. Jejím výsledkem však podle působivého vzoru Kubínova je sbírka lid. vypravování, jež podává svědectví hojností materiálů, že i Pod-brdsko, respektive Příbramsko, by individualitou svého územního ohraničení bohatě — možná — odměnilo i jiné pracovníky národopisné, kdyby věnovali svoji pozornost tomuto kraji, zvláště ^ v místech přilehlých k Vltavě, kam průmyslový ruch nezasahá a kde žijí obyvatelé velmi odloučeně vzdáleni od měst a městeček, středisek života rušnějšího. >