Lidová prosa na Podbrdsku.

Karel Vaněček
Poznámky ke sbírce lid. vypravování z Podbrdska.

Úvod.

Pod téma shora vyznačené zahrnujeme veškerá vypravování lidu podbrdského kraje, pohádky, povídky, pověsti, legendy a j., jejichž nedávným sebráním dokumentována byla existence živého podání lidových tradic prosaických na Podbrdsku, dosud v neporušených zásobách udržovaných. Sbírkou těchto různých druhů lidového podání na Podbrdsku získán byl jednak nový materiál, důležitý k vědeckému studiu o původu a rozšíření pohádek, jednak byl mimo to sběratelsky prozkoumán, pokud se stavu hojnosti lidových pros týče, kraj, dosud sbíráním pomocí nových metod nedotčený, takže k dosavadnímu počtu sbírek lid. vypravování z různých oblastí našeho státního území přibývá nová řada- látek- a tím se nám i představuje nová galerie našich prostých vypravovatelů z řad venkovského lidu. Jejich činnosti vypravovatelské chceme věnovati také tuto podle míry zásluh o vypravování a o udržování povídkového repertoiru náležitou pozornost.

Nejprve zmíníme se o vnějším rozsahu nashromážděného materiálu z Podbrdska, o jeho sběratelích, způsobu jeho sebrání, potom chceme popsati zásoby materiálu samého tak, jak v tomto kraji se dosud dochovaly zásluhou hojných vypravovatelů, nej-posléze pokusíme se podati charakteristiku vypravovatelů v jejich živém působení reprodukčním i v jejich zajímavé individuálnosti podle toho, jak se sběratelům představili a představovali.

V části druhé bude nám možno se dotknouti již i výsledků zkoumání těchto lidových tradic, jemuž je podrobil p. univ. prof. dr. Jiří Polívka, napsav k ním vědecký komentář a rozebrav je kriticky na příslušných místech velikého svého komentáře ke Kubínovýrn povídkám z Podkrkonoší.2)

Chceme pak, aby s tohoto trojího stanoviska posouzený stav lidových tradic slovesných na Podbrdsku s některými ukázka-

1) Lidová vypravování z Podbrdska a jiných českých krajů. Ve sbírku za sběratelské pomoci svých žáků uspořádal Karel Vaněček. Poznámkami kriticko-hibliografickými opatřil Jiří Polívka. Nákladem Národopis, společnosti v Plzni, 1928.
2) Lidové povídky z českého Podkrkonoší. Podhoří západní. Z úst lidu zapsal Josef Kubín. Vydal.a komentářem . kriticko-bihliografickým opatřil Jiří Polívka. Č&st III. V Praze, náOvladem České Akademie věd a umění. 1923.