podáváním odborných posudků ministerstvu školství a nár. osvěty při žádostech o subvence na práce národopisné, účastněním se vědeckých sjezdů a odborných schůzí, poskytováním vyžádaných porad a informací, podporováním práce musejní a vlastivědné, přednáškovou činností v MLÜ v rozhlasu atd.

Tuto všestrannou činnost umožňovala nám jako dosud zvláště vytrvalá přízeň členstva a hmotná podpora příznivců. Vděčnou vzpomínku zachováme těm, kteří řady naše navždy opustili. Mnozí z nich byli nejen dlouholetými členy, ale i pilnými spolupracovníky. Jsou to: Biskup Josef, továrník v Praze IL, dr. Pavel Blaho, lékař v Bratislavě, dr. V. Bohdan, obvodní lékař v Ivanovicích na Hané, dr. Jiří V. Daneš, univ. prof. v Praze IL, Ferdinand Havrda, vicepresident v Praze IL, Otakar Hejnic, prof. v. v. v Kutné Hoře, Václav Horných, továrník v Lomnici n. Pop., Eliška Hromasová v Neve-klově, Antonín Jakeš, insp. čsl. stát. drah v Habru, K. Vilém Jarkovský, ústřed. insp. cukrovaru na Smíchově, Václav Kukaň v Praze IL, Frant. Novák, prof. st. reál. gymn. v Tábore, O. Stránská-Absolonioivá, spisovatelka v Praze, Jan Školník, prof. v. v. v Čes. Budějovicích, Karel Štole, disponent cukrovaru v Dol. Četně u Ml. Boleslavi, Pohla Till, sládek v Zelené Hoře, Vojtěch Zdichynec, prof. ve Dvoře Král. n. L. a dr. Kamil Henner, univ. prof. v Praze II. — Zato 64 nových členů rozmnožilo náš kruh, takže máme nyní celkem 933 platících členů, z nichž je 366 z Prahy, 350 z ostatních Čech, 62 z Brna, 110 z ostatní Moravy, 9 ze Slezska, 34 ze Slovenska a 2 ze zahraničí. V odboru lidových staveb je z nich sdruženo 27.

K stálým příznivcům a podporovatelům patří Čsl. museum zemědělské, které poskytuje nám místnosti a finančně účastní se na vydávání Národopisu, Česká Akademie věd s Archeologickou komisí a nadáním Hlávkových, ministerstvo školství а zemský správní výbor český. Většími podporami buď na všeobecnou činnost, nebo na zvláštní úkoly přidružili se k nim v uplynulém roce: ministerstvo zemědělství, hlavní město Praha, Obchodní a živnostenská komora pražská, Spořitelna česká, Živnostenská, banka, pak Správní komise silničního okresu ve Vsetíně, která dala podporu 1000 Kč na obrázkové vypravení svazku Mo r. V a 1 a š s k o, Sdružené hanácké cukrovary, jež poskytly mor. odboru 12.000 Kč na vydání práce o čuháckém nářečí u Olomouce a Masarykova Akademie Práce, od níž dostal 1000 Kč odbor lidových staveb. Také různé peněžní ústavy, okresní komise i jednotlivci opět pamatovali na nás menšími dary. Musíme ovšem vzpomenouti i těch, kteří pravidelným odebíráním publikací nebo doporučováním nám práci usnadňují.

Aktiva NSČ koncem roku 1927 spočívají: v reservě na vydávání Národopisu 250.000 Kč, v účetním zůstatku 15.773-35 Kč, v pohledávkách za prodané publikace 72.009-22 Kč a v ceně skladu publikací, klišé a inventáře 145.000 Kč; celkem 482.733-57 Kč. Pasivem jsou nezaplacené účty za tisk Ö3.255-04 Kč.

Činnost ústředí řídila Rada, v níž zasedali: předseda univ. prof. dr. J. Jakubec, místopřeclsecloivé univ. profesoři dr. J. Matiegka a dr. J. Polívka, jednatelé univ. prof. dr. J. Horák a ředí J. F. Svoboda, který obstarával kancelářskou agendu, pokladník kom. rada A. Häusler, pak členové: univ. profesoři dr. K. Chotek, dr. A. Kraus, dr. L. Niederle a dr. V. Tille, přísedící ztm. správ, výboru prof. dr. J. Kazimour, arch. dr. li. c. V. Roštlapil, akad. malíř K. Štapfer, arch. Ot. Vondráček a min. knihovník Aug. Žalud. — Odbor moravský řídili: předseda univ. prof. dr. St. Souček, místopředseda prof. dr. Fr. Wenzl, jednatel ředitel národopisného oddělení Zemského musea mor. prof. dr. Fr. Pospíšil, pokladník prof. Karel Klusák, členové: univ. prof. dr. Fr. Trávníček a dr. Vlad. Heilert, akad. malíř A. Frolka a redaktor Vlastivědy P. Aug. Kratochvíl. Zástupcem ústředí v odboru byl univ. prof. dr. J. Horák. — Odbor lidových staveb řídil předseda prof. čes. tech. Ing. arch. Ant. Mendl a zástupcem v ústředí byl arch. Ot. Vondráček. — Revi-sory účtů ústředí byli: Ferd. Schlaeger, vrchní úředník v. v. a vrch. financ, rada Fr. Zuman; revisory skladu: tajemník J. Máj a úředník Bibliograf, ústavu K'. Nosovský. Kancelářskou úřednicí byla slč. M. Skálová.

Dr. Jan Jakubec,

předseda.