Zpráva o činnosti v roce 1927

přednesená valné hromadě NSČ dne 1. června 1928.

Národopisná společnost českoslovanská věrna své staré tradici vyvinula i v 36. roce svého trvání všestrannou činnost, jakou jí za změněných poměrů předpisují stanovy.

1. Národopisný výzkum domácí nejen že značně pokročil, ale stal se i soustavnějším a odbornějším. Nejvěčší práce vykonána zásluhou prof. dra Chotka na Slovensku, kde byl ukončen národopisný popis Oravy a za finanční podpory NSČ provedena i značná část soupisu Dolního Po mora ví a Bratislavská. Ale i v jiných krajích republiky pilně se pracovalo, takže ke konečné redakci dospěl v Čechách svazek Plzeňsko a na Moravě Moravské Horácko. Také na Mor. Valašsku, na Pardubicku a na Zálesí vykonán značný kus práce a na Moravě zásluhou prof. dra Trávníčka utěšeně pokračovalo studium moravských dialektů. Ve Slezsku nepodařilo se, bohužel, ještě roztříštěnou práci soustřediti.

V národopisu všeslovanskom pokračovali jsme v přípravách pro zřízení Šafaříkova slovanského národopisného musea, jak nám to I. sjezd slovanských geografů a etnografii v Praze uložil. Druhý sjezd r. 1927 v Polsku pověřil další prací organisační zvolené zvláštní komitét, které našlo pevnější oporu ve zřízeném Slovanském ústavě, takže stav příprav připouští naději, že museum toto bude snad již v dohledné době zorganiso-váno. Sledovati práci národopisnou v jiných zemích slovanských umožnila čilá výměna publikací, při níž nám zvláště ochotně pomáhal odbor pro kulturní styky s cizinou v Moskvě.

2. Činnost publikační, která se stala po odevzdání sbírek do zemské správy hlavním bodem programu NSČ, brzdí značně všeobecně nepříznivé poměry na knihkupeckém trhu. Abychom nevyčerpali ušetřenou reservu pro vydávaný Národopis, nemohli jsme se odvážiti k větším podnikům, pokud se neuvolní podstatněji starý sklad. Hlavní péče byla věnována rozšíření a zdokonalení spolkového časopisu Národopisný Věstník, který nyní zase pravidelně čtvrtletně vychází, a jehož cena je velmi nízká, neboť se časopisu dostává členům za pouhý členský příspěvek. Tato snaha redakce získala nám četné nové příznivce а další vzrůst členstva jistě umožní v programu pokračovati.

Vedle jubilejního XX. ročníku Národopisného Věstníku vydali jsme jako první svazek Národopisné knihovny Lad. Labka Nástin praktické museologie pro krajinská musea vlastivěclná a na popud venkovských musejních a národopis, pracovníků tři zvláštní otisky: Seznam spolupracovníků a jejich příspěvků v roč. I.—XX. NV, Lidové keramika západomoravská a Horácké sklo. Obsáhlý Sborník prací věnovaných prof. dru V. Tillovi k šedesátým narozeninám vydali jsme nákladem O r-bis (Praha XII., Fochova tř.) a přísluší tudíž členům NSČ sleva i při zakoupení tohoto díla (35 Kč místo 50 Kč). V tisku je zpráva o jednáních II. sjezdu národopis, pracovníků v Brně r. 1925, uspořádaná prof. drem J. Horákem, k tisku pak jsou připraveny další tři svazky Národopisu, další svazečky Národopisné knihovny a dialektolog, práce dra Dokoupila O č u h á c k é m n á ř e č í u Olomouce, kterou za podpory sdružených hanáckých cukrovarů vydá mor. odbor. Na počest 70. narozenin prof. dra J. Polívky připravuje se péčí univ. prof. dra J. Horáka a dra V. Tille souborné vydání jeho národopisných spisů.

3. Od jiných větších akcí byli jsme nuceni v uplynulém roce upustiti, jelikož překáží nám v tom jednak naprostý nedostatek vhodných místností, jednak pak byla nutná jakási přestávka, aby z dřívějších akcí nahromaděná látka mohla se zpracovali a zužitkovati. Vedle značné agendy redakční a administrační, spojené s činností publikační a nakladatelskou, byli jednotliví členové Rady hojně zaměstnáni i prací odbornou, zvláště