str. 259

pak vyrovnávali buď lepší jakostí pozemků,16) nebo nižší sazbou při výpočtu úroků.17) Později ovšem, když přiděláním po-

Obr. 3

zemků rozdíly se staly většími, zasáhla vrchnost, jak dále uvidíme, radikálněji. Věcné úlevy při robote jsou řídké,18) spíše

16) Vyrovnání rozdílů jakostí pozemků. Koníkov: kdo měl a 8 posledních chałupniku méně .pozemků, dostal lepší loučku nebo méně .kamenité pole. — Samotin: Josef Sláma srovnán s Karlem Šidlo a Janem Baštou, že za diferenci 2 měřic dostává plodnější pole a louky; rozdíl 2 a čtvrt měř. mezi Mickou a Nejedlým vyrovnává se tím, že Nejedlý má úrodnější a méně kamenitá pole. — B latiny: rozdíl mezi Bukáčkem a Tlustošem vyrovnává se lepšími pozemky Tlustošovými; podobně vyrovnaly se rozdíly mezi Neumannem a Konvalinkou.
17) Koníkov: Bernard hamerník a Jiří Vařák mají o několik měřic pozemků méně než ostatní, ulevuje se jim proto na úroku 1 kr. na měřici. — Samotin: Jan T.očfous má oproti sousedu Pavlu Příbkovi o- 3 měřice 5 achtelů pole a luk méně, ulevuje se mu proto na úroku 1 kr. při měřici; diference Slámy, Šidlo a Bašty proti Nejedlému a Mičkovi vyrovnárvá se slevou 1 kr. na úroku při měř. — B latiny: rozdíl mezi Žákem oproti Bukáčkovi a Tlustošorvi vyrovnává se úlevou 1 kr. na úroku z měřice; rozdíl mezi prvními třemi a následujícími pěti vyrovnává se úlevou 2 kr. ha úroku íz měřice a rozdíl následujících 5 proti ostatním úlevou 1 kr. na měřici. — Krátká: rozdíly mezi jednotlivými osadníky vyrovnávají se snížením úroku. — Kuklík: rozdíl mezi Štěpánem a Jiřím Slámou, který má nejen o 4 měř. 7 achtelů více, ale i pozemky v lepší poloze, vyrovnává se snížením úroku o 1 kr. z měř. — Viz též pozn. 18.
18). B latiny: Ludvík Kunc trpí každoročně značnou škodu na zasetých polích a lukách, protože je uprostřed vsi a všichni sousedé honí do-