str. 258

řiči. Při tomto oceňování, protože to .byly vesměs kopaniny a neúrodná leta se v kraji často vyskytovala, počítalo se povšechně na měřici 800 čtver. sáhů a kde byla půda špatná, kamenitá a terén kopcovitý, nebo kde šlo o pozemky nedlouho ještě obdělávané, tu se ještě 100 čtver. sáhů přidávalo, takže míra pak měla až 900 čtver. sáhů.13)

"Ürok dělal 8—16 kr.14) z měřice a počítal se ze dvou třetin pozemků, protože bylo tu třetinové hospodaření a tedy jen dvě třetiny pozemků ročně se obsévaly a dávaly užitek. Snížením sazby vyrovnávaly se rozdíly v rozloze nebo jakosti pozemků jednotlivých osadníků. Celkové vyměření, obci předepsané, odvádělo se ve dvou lhůtách: polovicí na Jana a druhou polovicí o vánocích.

Důležitější než plat byla ovšem pro vrchnost robota. Aby ta se mohla stejnoměrně nebo alespoň poměrně uložiti, bylo třeba utvořiti pokud možno stejné nebo alespoň poměrné hospodářské celky. A o to se vyměřující pokoušeli, ale řidčeji ubíráním15) těm, kteří měli více, jako spíše přidáváním z panského (zvláště louček) oněm, již měli méně. Menší vzájemné rozdíly

13) Lán počítá se ovšem podle měřic výsevku a. proto na př. dva půl-láníci nejen v různých krajích, ale třeba i v jedné osadě, výměrou pozemků mohli se mezi sebou značně lišiti. Srovnejme na př. dva chalupníky v Koníkově, Hlouška a Kalinu; oba mají po 24% měřic pozemků, na výměru však má. Hloušek 19.877, kdežto Kalina 22.220 čtver. sáhů. - - Měřice, po 900 čtv. sáhů čítala se těmto novým osadníkům: Koníkov: Martin Kalina — půda kamenitá a kopcovitá; Martin Hloušek —■ půda velmi kamenitá a ještě mnoho balvanů k odklizení; Pavel Dostál — ještě mnoho kamenů k odstranění, (zaměřenou ,mu louku pod chalupou užívají Věcovští: Jakub Ducheček — má ze všech nejhorší pole, nad chalupou má zaměřeno asi 3 míry paseky, kterou musí teprve izpracovati a ta je tak kamenitá, že se místy kameny ani odklicliti nedají. —■ Samotin: Jan Micka — pozemky velmi kamenité a při vysokém panském lase neplodné; Melichar Paseka — má louky většinou pouhá pastviska. — B latiny: Václav Vašík —■má velice kamenité pozemky a u panského lesa dosud dostatečně nezpracované; Ludvík Kunz — má kamenité pole s mohutnými balvany a louky většinou jen pastviny; Václav Kosek — má po Kuncovi nejhorší pole a nejméně v celé osadě. — Lišme: Frant. Bádek — má pozemky velice kamenité. — Kuklík: Jan Hájek — obdělal si něco pozemků jako chałupnik, něco mu přidělil iz orné půdy a luk zemř. účetní Popp a ostatek bylo mu přiděleno k obdělání -z pasek, aby se mohl stati od Jana 1735 sedláikem; proto se mu čítá polovice pozemků po 800 a polovice po 900 čtv. sáhů. — Odrán e c: Václav Libra a Matěj Dvořák — špatná, kamenitá půda, teprve 4 roky obdělávaná paseka.
14) Měna: 1 izl. rýnský po 60 kr., krejcar po 4 denárech. Kupní hodnota: za míru žita platilo se tu tehdy 1 izl. 30 kr., tedy za 45 kr. bylo možno dostati půl míry žita.
15) Při vyměřování máme ojedinělý případ u Odrance: „Diesen Dvořák seyndt zwahr grosse Pasekhen ausgewiesen worden, jedoch bat selhter sothane weegen grosser Menge Steiner und recht zu sagen purer Steinfelsen unmöglich ausrotten und pfluegbahr machen können; als hat mann bey der Ausmessung vor gueitt und billicli erachtet undt mit denen schon vor-hien versetzet gewesenen Merkhsteinern von Seithen des herrschaftl. Waldts weither hinauf geruckhet, was unmöglich auszurotten wahre, wiederumhen zum herrschaftlichen gelassen und alsdann aufs Neue die Merckhsteiner versetzet.