str. 257

pole považovala se pouze za kopaniny11) (Rodacker); mezi lánské pozemky (lanmäßige Felder) počítala se mnohem později. A teprve po vyměření při převodu na nového uživatele zapisuje se grunt nebo chalupa, na určitý trvalý peníz oceněné, do gruntovních register.

Noví osadníci byli buď dosavadní domácí bezzemci, nebo cizí příchozí, kteří tu hledali obživu. Nikde jsem nenašel dokladu, že by se jich byl někdo ptal, odkud a proč sem přišli, a,

Obr. 2.

nebylo tudíž asi těžko, ani sběhlému nebo vyhnanému z panství jinde se usaditi. Teprve, když svěřen mu byl majetek, tu si jej vrchnost rukojmími, později i přísahou zabezpečovala.

Jednotkou měřickou byl čtvereční sáh (□0), jednotkou poplatnou měřice výsevku,12) dělící se na achtele a mírky a normální převodní poměr pro nejhorší pozemky (poslední třídu pozemků) byl 600 čtver. sáhů, nejvýše 700 čtver. sáhů na 1 mě-

Genues oder Nutzen verspiret, dahey annoch sehr viel auszurotten hat und nur theylsorthen hien und wieder fleekhweys das Körnlein einscharen muess; mithin in Ansehung seyner grossen Miserablität ist Ihme der Grundzüns von jeeden Metzen nur per 8 kr. gerechnet, wie auch die Rohoth respectu anderen dergleichen Challuppneren gemünderet worden." — Viz též (pozn. 9. a 18.
11) Dial.: kopajny, na kopajnách.
12!) Měřice měla i čtvrtě, 8 achtelů a 16 mírek.