osobní,19) ale i tu, když nerobotoval sám hospodář, robotoval obyčejně jiný člen rodiny.20)

Nejen při stanovení úroku, ale i při ukládání roboty patrna je libovůle vrchnosti. Jakousi normou je, že sedlák koná robotu

bytek přes jeho pozemky; ulevuje se mu proto o 2 kr. na měřici při úrocích i při robotě; Václavu Koskovi, protože má velice špatná pole a málo, ulevují se 3 dny týdně na robotě od Jana do Václava, takže robotuje po celý rok jen po 3 dny v týdnu; zato úroku platí po 11 kr. z měřice. Jelikož pak u osadníků obce .Blatin je značná nesrovnalost ve výměře pozemků, vyrovnává se to při robotě tak, že prvních 8, kteří mají poizemků a luk nejvíce, musí robotovati již od Jiří do Václava týdně po 6 dní. — Samotin: Melichar Paseka je z 8 chałupniku nejmenší, má nejméně a nejhorší louky a pole jeho nacházejí se poblíž vysokého panského lesa, takže má každoročně ze všech nejhorší sklizeň, pročež se mu ulevuje na robotě. — Lišné: Frant, fiádkovi vzhledem na bídnou, kamenitou a kopcovitou půdu počítá se úrok po 10 kr. z měřice a robota se mu snižuje. —■ Krátká byla nejmladší ze založených vesnic a jednotliví osadníci měli dosud nejen poměrně málo pasek obděláno, ale nebyly ještě obdělány ani dostatečně. Snížil se jim proto zatím nejen úrok, ale i robota značně a protože byly asi odůvodněné obavy, pohrozilo se jim zároveň, že nebudou-li úrok správně odváděti a roboty řádně vykonávati, chalupy se osadí jinými, lepšími poddanými. — Mil o vy: tito 3 chalupníci mají oproti jiným nově založeným mnohem horší pozemky a k tomu ještě u rybníka, takže každoročně trpí na skrovné úrodě škodu mrazem a proto bylo nutno jim jak na úroku, tak na robotě uleviti. — O cl ranec: Václavu Librovi a Matěji Dvořákovi ulevuje se na úroku i na robotě, protože obdělávají kopaninu teprve 4 léta, kdežto ostatní 15, 20 i více let. —■ Lišné: Frant. Bádkovi se robota snižuje na 2 dny týdně po celý rok, protože má špatné pozemky; zvláštní povinnosti koná jako Michal Řádek.
19) Samb tí n: Pavel Příbek je při hamrech uhlířem, platí proto místo roboty 10 zl. —■ B 1 a t i n уі Jan Osman, havíř při panském hamru, 'protože objevil nové naleziště rudy, byla mu robota doživotně odpuštěna; nástupci musí však robotovati. — Lišné: Kristián Dítě byl hamerníkem v lišen-ském hamře, určil se mu proto místo úroku a roboty paušální poplatek a to vzhledem na kopčitost pozemků pouze 4 zl. ročně. Kdyby Dítě nebo jeho potomci nebyli ve službách panských, musí robotovati 2 dny týdně po celý rok, platiti úrok po 9 kr. z měřice a konati ostatní povinnosti jako Michal a Frant. Bádek. Současně vyhradila si vrchnost právo, že může kdykoli pozemky připojiti k Lišenskému dvoru nebo jinak jich použiti, čímž by ovšem placení úroku přestalo. Frant. Vařák byl krčmářem na místní panské krčmě, vykonával na vrchnostenský rozkaz po nějakou dobu rychtářský úřad a místo dědičného rychtáře německého i dohled na Lišenský dvůr a při prodeji železa. Za to bylo mu asi r. 1730 dáno k užívání' zdarma pole t. zv. Komárovské paseky,, ležící mezi panským lesem Bohdalcem až k říčce, které před tím po annoho let užívala vrchnost. Komárovská chalupa, k níž toto pole patřilo, byla totiž postavena za úřadování zemř. hejtmana Koutka, poněvadž však neměla pastviny, byla zase zrušena a pole ujato vrchností. I nyní si vrchnost vymínila, že si může kdykoli pole připojiti k Lišenskému dvoru, a dočasný uživatel, kdyby byl úřadu zbaven, má platiti z pole a za robotu 8 zl. Právě, když se počalo vyměřovati, byl Vařák úřadu zbaven, proto se mu Komárovské paseky zaměřily a odhadly a celkový plat ustanoven na 12 zl. ročně (3 zl. 36 kr. úrok, 24 kr. prádelně a 8 zl. za roboty), hned však vymíněno, že místo platu může vrchnost kdykoli poža-dovati skutečnou robotu. Daň masnou platil s obcí Lišným. Od r. 1743 na-znala vrchnost, že je pro mi výhodnější robota, než plat.
20) Lišné: Michal Bádek byl hamerníkem v kuklickém hamře a místo roboty zastával, jeho syn ina hranicích jimramov. panství službu hajného; nadále stanovila se mu 3denní robota po celý rok.