str. 261

tažnou, chałupnik pěší. Za sedláka se tu považuje, kdo má přes 80 měřic pozemků.21) Pravidelná robota pěší je jednou osobou po 6 dní v týdnu od Jana (24./VI.) do Václava (28./IX.) a po 3 dny

Obr. 4.

v týdnu od Václava (28./IX.) do Jana (24./VI.) a ukládá se všem, kteří mají přes 20 měřic pozemků. Kdo má pozemků méně než

21) Kuklík: První dva v panském Chobotě u Kuklíka z pasek založení sedláci mají nadále platiti úrok a robotovati 3 dny ѵ týdnu dvěma koni; Jánu Hájkovi, který teprve od Jana 1735 stal ,se sedlákem, činí se ta úleva, že do 6 let nemusí konati jízdy do Brna a jinam mimo panství. — Jakub Srnský byl původně podruh a postupně obdělal kol svého domku kousky pasek na pole a loučky, z nichž dosud neplatil, vykonávaje pouze robotu jako podruh 1 den týdně. Přidalo se mu proto kus paseky pro pastvu a stal se chalupmíkem.