str. 262

20 měřic, robotuje buď po celý rok po 3 dny, neb od Jiří (24./4.) do Václava (28./9.) po 3, od Václava do Jiří po 2 dny. Odchylky od těchto pravidel jsou řídké.22)

Vedle těchto řádných povinností hýly ještě mimořádné: placení přádelného, daně z masa, sbírání plodů a dělání milířového dřeva, které měli uloženy obyvatelé starších osad na panství. Přádelného platil každý osadník do důchodu panského ročně 24 kr., bylo tudíž uloženo- také novým osadníkům. Daň z masa byla kontingentována a kontingent na celé panství připadající rozpocetl se na všechny osady; proto nové obce dostaly také rozpočtený předpis, vyjma obec Krátkou, která Vznikla teprve po stanovení rozpočtu. Noví osadníci ve starých osadách přispěli pouze na předpis své obce.23) Všichni osadníci noví měli také jako ostatní odváděti smrže, obyčejné houby, lískové oříšky a pod. Povinnost připraviti zásobu milířového dříví měly uloženu některé starší obce a noví osadníci přibráni byli jen do reservy. Kdyby totiž se.ukázala potřeba, an by ony obce, které to mají ode dávna za povinnost, nestačily dostatečné množství milířového dřeva nadělati, měl každý osadník za starodávnou úplatu 6 kr. za sáh zdělati: 30 sáhů sedláci v Chobotě; 20 sáhů osadníci v Koníkově a Samotině, vyjma Paseku, prvních 8 chałupniku v Blatinách, chalupníci v Chobotě a Jiří řezník v Německém; 15 sáhů Paseka v Samotině (který měl nejhorší pozemky), ostatních 8 chałupniku v Blatinách a osadníci v Krátké. Do vůle vrchnosti zůstali od této povinnosti osvobozeni osadníci ve Vříšti, protože již před lety osvobození dosáhli, a osadníci Milovští, kteří patří ke Křižánkám a Křižá-nečtí byli této povinnosti před dávnými lety -zproštěni.

Zmíněný vyměřovací spis tvoří právní podklad, upravující poměr mezi vrchností a poddanými. Novým osadníkům klade se na srdce přesné vykonávání určených robot a hrozí se těm, kteří by se opovážili sády nebo stromy s měřickými značkami rušiti a do panského zasahovati, trestem tuhého vězení a pokutou 3 kop mor. Vrchnost vymiňuje si právo, určené úroky, roboty a jiné povinnosti kdykoli měniti.24) Z toho je patrno, že

22) Viz. pozn. 18
23) Lišné: Dělníci při hamrech byli povinni odebírati panské maso a neplatili masné daně; proto hamerník Michal Bádek nebo jeho potomci budou platiti, až nebudou v panské službě. Tehdy také musí platiti prádelně a dělati milířové dřevo jako Krátečtí a vykonávati ostatní mimořádné povinnosti jako jiní nově usedlí. —• Studnice—Paseky: Tento nový chałupnik počítal se dosud mezi studničke podruhy a proto daň masnou i prádelně platil s touto obcí. Poněvadž pak nemá zaměřené pozemky dosud řádně obdělány, bylo navrženo, aby mu zvláštní povinnosti byly prominuty a ještě asi po 2 nebo 3 léta ke studnickým podruhům byl počítán a teprve potom jako jiní chalupníci povinnostem podroben. Bo-botu vykonává většinou odnášením zvěře a panskou posilkou u studnického myslivce; ѵ létě však má určenou 2denní pěší robotu vykonávati při Lišeň-skétm dvoře.
24) Že vrchnost této výhrady asi vydatně používala, patrno na př. z této okolnosti: Blatinským byla při původním zaměřování určena pěší