str. 264

vrchnosti. Obec byla především hospodářskou jednotkou pro vrchnost a proto o nějaké politické organisaci není zmínky. Nové obce podřídily se nejbližšímu (dědičnému nebo zákupnímu) rychtáři, který byl zástupcem vrchnosti; v připojené osadě jej zastupoval konšel.

Jako původní jméno podržela nová osada dosavadní pojmenování paseky:26) Blatiny, Teplá, Samotin, Koníkov, které také v prvních dobách trvání všude se vyskytuje. Ve vyměřovacím spisu však přichází již jméno Krátká místo Teplá (podle tvaru obce) a Neustiefft místo Blatiny. Zvláště o tomto druhém není pochyby, že pošlo od vrchnostenských úředníků, neboť lid zachoval staré jméno Blatiny i když Najštift, později zčeštěný na Novosady, stal se úředním názvem obce. Po převratu úřední seznam obcí zavedl zase staré pojmenování Blatiny.

Nebude jistě neúčelno, povšimneme-li si i nejstarších obecních pečetí.27) Ač všechny čtyři nové obce byly zorganisovány v roce 1735, má obec Koníkov pečeť označenou rokem 1761, Krátká 1764, Samotin 1767 a nejstarší i největší Blatiny-Naistift 1768. Předmět znakový znázorňuje buď původ (povahu půdy): Samotin — paseka: zajíc u stromu a nad ním zářící slunce; Krátká — nástroje k obdělávání paseky: sekera a špičák; nebo (obyčejně jen domnělý) význam jména: Koníkov — koník, Novosady — květiny v zahrádce.

A nyní všimneme si ještě původního tvaru a ochozu nově vzniklých obcí, jak zakresleny byly na plánech z r. 1741, tedy brzy po založení (obr. 1 a 2). Poněkud ucelenější tvar prozra-

kontribuci, všichni ostatní pak zase Tlustošovi na úrok a k tomu cíli bude vyhotovena řádná repartice. Všichni vříšťšfí osadníci měli míti podle lánské visitace celkem 48 měřic zdanitelných polí; vyměřením se ukázalo, že mnohem více, skorém třikrát tolik, si přidělali z panských pasek. Vyhradila si proto vrchnost právo, že si časem z přidělaných polí a luk přiměřený úrok vyměří; pěší robotu vykonávají, jak je vyznačeno. Když byl grunt Schejbalův zrušen, tu se přestal Tlustošův úrok od r. 1740 platiti do důchodů a vše se ponechávalo obci na placení předepsané kontribuce ze dvou komínů i s (podružským domkem. — Lišné: Martinu Fixovi uložila obec lišenská před několika lety o své újmě měsíční kontribuci 15 kr. Protože byl na vrchnostenské půdě, byly jeho (pozemky zaměřeny, úrok, robota a ostatní povinnosti mu předepsány a aa to obci do vůle vrchnosti na kontribuci 3 zl. sleveny. — Německé: Jiří řezník má domek na obecní půdě, přispívá proto obci na kontribuci měsíčně 6 kr. a jiných obecních dávek neplatí; zato z panských pozemků podrobuje se nadále předepsanému úroku i robotě.
26) Fase z r. 1749: ...in der Holtzhau Blatiny, welches Gehög zu dem Niemetzker Gericht gehörig,... nachspecificirte Chalupen durch die Untter-thanere erbauet wurden... Gleichergestalten in der Holtzhau Teplá, nun Krátká genand... Ittem in der Holtzhau Samotin... —■ Koníkov ve fasi není, ale v jiných soudobých spisech vyškytá se paseka „Na koníkově". Je tedy výklad z osobního Kuna, Kuník, Kuníkov zde naprosto neodůvodněný.
27) Opisy pečetí, které vyobrazeny budou v příštím ročníku ČVSM v Olomouci, zní: Koníkov: PECET DEDINY OBCE KONÍKOVA 1761. — Krátká: PECOFT : PO : OBCE : KBATECKI : 1764. — Samotin: PE : POCTIV! : OBCE : SAMOTINSKE : 1767 : — Blatiny: P.P. OBCE . NAISSTIFSKI . 1768.