str. 270

Svratky", poněvadž na druhém břehu řeky nacházela se obec tohoto jména. Ale již v 'zápisech z pol. XVII. stol. shledáváme se ojediněle s označením Svratka Mor.13) Toto pojmenování ustálilo se však teprve v druhé polovici XIX. stol., neboť obyčejně (mapa ze 1741, fase 1749, úřed. spisy 1850) užívá se pouhého pojmenování Svratka. Také nejstarší obecní pečeť z r. 1749, která má za znak snad také paseku (zářící slunce, duha nebo řeka a květina), má pouze toto označení.14)

Druhá zemědělská osada, Tři Studně, vznikla v panských lesích na území starší obce Fryšavy. Tam u třech pramenů, z nichž vyvírala říčka Vříšť, postavili si první osadníci svoje chaloupky, obdělávajíce paseku. Nejprve patřili k obci Fryšavě, když však byli již tři, žádali r. 1651 o vlastní zorganisování.15) R. 1665 založená gruntovní kniha pro nové obce zaznamenává v obci „Stři Studny" již osadníků šest16) a lánská visitace sedm: 5 s pozemky a Z bezzemce.17) V mapě z r. 1741 (obr. 6) zakresleno je 9 osadníků s pozemky a 1 -bez pozemků.18) Ve fasi z r. 1749 utvořila však vrchnost 6 stejných usedlostí, přidělivši každému 10 měřic pole, na čtvrt achtele zahrádky u domu a loučku „Pod

13) Pokud nebylo této osady, zvala se Svratkou Mor. oproti České často Svratka Rad. (na př. 1511 Svratka Moravorum), k čemuž musíme ve starších zápisech přihlížeti.
14) Opis pečeti: Pe : POCTIVÍ : OBCE : SVRATKA : 17 . 49 :
15) Viz pozn. 3. Nepodařilo se mi dosud zjistiti, kdo tito první tri osadníci byli. V gruntovní knize rychty fryšavské z konce XVI. st. (č. 25. soud. arch.) je na listu 183. tento nejstarší zápis: „Chalupa Vondry Navrátila. L. P. 1660, 21./5., u přítomnosti Václava Micky, souseda rokyten-ského, prodal jest Michal Šín ode Třech Studní svou chaloupku vystavenou témuž Vondrovi Navrátilovi iza peněz 30 al. r. hotových. Z tej sumy ihned položil 8 zl. m.; ostatních peněz dva termíny po 8 zl. ,r. a poslední po 6 zl. r. dopláceti má. Vejměnky sou tyto: Michal Šín jest sobě hned tehdáž při kupu v létu 1658 vymínil při tej chalupě přisívati po 3 léta 2 měřice ovsa a věrtel semena bez překážky držitele nynějšího Vondry Navrátila, avšak týž Michal semena i ovsa sobě sám sbledati a pripravili má; též jednu krávu a jednu kozu zároveň s Navrátilovým dobytkem svobodně pasti za tři léta týž Michal sobě svobodně vyměňoval, k čemu týž Vondra dobrovolně též přivolil.
16) „Stři Studny. 1665: Heinrich Šín s povolením vrchnosti jak stavení, tak i z gruntu vyplaněný rolí prací svou a nákladem svým velikým vystavil. — Též Eliáš Mošner. — Dána chalupa Davidovi Šínovi, kterou před tím vystavěl neb. Balcera Hanycha syn na Kuklíku, jménem Nykl, který z panství sešel. — Eliáš Ašmon koupil chalupu od Jiříka soustruž-níka. — Místo pusté Tobiáše Ašmona, kterou on vystavěl a tato po nějaké době nočiním časem ohněm a to po dvakráte padla. — Poznamenáno, že Ruprecht chalupu vystavěl a něco rolí, kdež někdy šejty se zdělávaly, vyplanil a po smrti jeho převzali ji zeťové jeho Kašpar a Vítek."
17) Č. 1. Eliáš Osmami měl 14 měřic, č. 2. Ondřej Weber (t. j. asi tkadlec) 14 měřic, č. 3. Vilém Šiřmann 10 měřic, č. 4. Jindřich Šín 6 měřic, č. 5. David Šín 14 měřic pozemků a č. 6. Eliáš Mošner a č. 7. Vít Rupperts byli bezzemci. Celkem tedy . 58 měřic pozemků.
18) Č. 1. Kristián Sláma, č. 2, Jakub Vondra, č. 3. Jiřík Štula, č. 4. Krb stián Fischmann, č. 5. Vavřinec Sláma, č. 6. Jan Šín, č. 7. Kašpar Grošov, č. 8. Jíra Uchytil, č. 9. Jan Sláma a č. 10. obec. Pořadí (číslování) majitelů .je tu totéž, jako ve fasi (pozn. 19.) a odpovídá také pořadí lánské visitace (pozn. 17).