chalupou" na 3/4 dvojspřežní fůry sena. Prvních 5 mělo pole a loučku v jednom kousku, šestý však ve dvou kouscích (ná 6 a 4 měř. a půl a čtvrt fůry sena).19)

Srovnáme-li fasi s mapou, vidíme opět, že fase neodpovídá skutečnosti a zaznamenává pouze pozemky, které byly při

Obr 9.

lánské visitaci zjištěny, a ty stejnoměrně rozděluje,20) jednomu majiteli ubírajíc a druhému přidávajíc. Není v ní tudíž mnohem větší část orné půdy, totiž kopaniny (na mapce tmavší

19) Č. li Kristián Sláma pole „Ke kříži", č. 2. Jan Laub, „V kamenným kopci", č. 3. Jiří Štula „U hrušky", č. 4. Kristián Fischman „U třešně", č. 5. vdova Slámová „Ve skali", č. o. Jan Šín „U jeřába" a „U dola", loučku pak „Pod chalupou" a „Na žlíbku"; č. 7. Kašpar Grossschaff byl bezzemec a na panské půdě byli chalupníci: Kašpar Kunc a Jan Dítě. Lněným semenem osévalo se 6 měřic pozemků.
20) Tato úprava pozemková stala se na celém panství a vrchnost ji odůvodňuje ve ■vysvětlivkách ik fasi takto: „...wobey vorläufig zu merken, dass lmo diese Herrschaft von einigen 5 Jahren durch obgedacht geschwohrnen Landmesser H. Johann Kržaupal durchgehendts abgemässen und die Untterthanern in allen Dorfschaften mit denen Äkern und Wiesen (zumahlen auf dieser Herrschaft die Gründe auser einigen Erb-Richtereyen und Mahl-Mühlen von denen Unterthanern nicht käuflich possediret werden, sondern durchgehendts als dato herrschaftliche zu achten seyndt, mittuen herzu die Obrigkeit allerdings befugf gewesen) in gleiche Theile richtig betheilet, folglich deaien, so etwas mehr besässen, abgeschnürten, und denen zu wenig habenden zugegeben worden, dass also dermahlen dieselbe gleiche Realitaeten zu besitzen, auch hirvon gleiche Onera zu praestiren haben..."