str. 288

svěcenou větvičkou poznamenané položil, a žádným spůsobem abys na nás neházel, a nás nezasypal, ani světlo zhasnouti nemohl. Při tom všeehnom ať nás chrání † kříž svatý, trnová koruna Pána našeho Ježíše Krysta, tebe ale ať dohání, k tomu nutí, trápí, sužuje a mučí, nejsvětější a nevýmluvná muka a bolesti Pána našeho Ježíše Krysta a jeho 6666, † šrámů, který od. soudce při svém bičování dostal. Ty ať tebe, Theropi, trápí, mučí a obtěžujou tak. dlouho, až se mně (v) žádanej lidskej osobě N: ukážeš, a na vykázaném místě se postavíš. Ty tři špice trnové koruny, jenžto nejsvětější hlavu Ježíše Krysta smrtedlně prorazily a jemu obzvláštní trápení a bolesti způsobily, ať tebe † Theropi, dohání, trápí tak dlouho, až [bys] mně těch žádaných 999.000 kusů dukátů, jenžto v tuto hodinu, beze všeho šramotu a strachu, a zhasnutí světla, a ublížení mně i mejm přináležícím beze všeho omámení a od pádu celýho těla mýho přinesl, nejsvětější a nejsilnější srdce Ježíše Krysta a jeho přesvatých pět ran, též 5465 svatých ran, které on na svém nejsvětějším panenským těle dostal, ty ať tebe, Theropi, nutí, trápí a sužuj [í) tak dlouho, až [bys] mně v žádanej lidskej osobě N: beze všeho šramotu a strachu a zhasnutí světla, bez pádu mýho těla i duše, přede mnou na vykázaném místě se postavil a mou vůli a žádost vyplnil a mně tu často žádanou sumu peněz na 'dobrý a pravdivý všudy jdoucí platící minci beze vší škody toho stavení a všech bydlících v něm, i dobytka, a bez zhasnutí světla přinesl, a to beze všeho šramotu, na to tobě vykázané místo položil, 30430 svatých krůpějí † nejsvětější krve Krystovy, jenžto on 'z těla svýho nejsvětějšího vylil, ať tebe, Duchu Theropi, dohání, nutí a mučí, abys mi hned [v] kolikrát žádanej lidskej osobě přede mnou na vykázaném místě s posvěcenou větvičkou postavil, vůli mou pořádně a skutečně, beze vší lsti a podvodu vyplnil, nejsvětější a nej-dražší rána ramena Krystového, které on [!] tři ven vystupující kosti obzvláštně bolesti přede všema jinejma spůsobila, které on na svém nejsvětějším těle trpěl a snášel, to- ať tebe, Duchu Theropi, souží † mučí † trápí † tak dlouho a přísně, až mně vůli mou do cela vyplníš, to tobě poroučím ve jménu nejsvětější Trojice Božské † Boha † Otce Syna † i Ducha † svatého. Amen."6)

9. Citace: „Slyš, Theropi! Já volám,7) nutím a zaklínám tebe, skrze všechno to, co na hoře čteno bylo, a ještě čteno bude, a posledně nutím tebe, a přikazuji tobě, skrze pokoru Ježíše Krysta, skrze klanění lotrův, skrze krev nevině zabitých,8) skrze krev všech svatých mučedlníkův, skrze čistotu všech svatých panen, skrze pravdu toho, co všichni svatí otcové v svých písmích potvrzovali, skrze tu

6) Připsáno jest jinou rukou: „Staň se + Staň se + Staň se +."
7) Připsáno jest jinou rukou: „žádám".
8) Připsáno jest jinou rukou: „a tak dlouho budu tebe skrze jméno nejvyššího Boha nutit, trápit, sužovat, zaklínat, až etc."