str. 289

pravdu, kterou svatí apoštolove učili a kázali, trap tebe. Theropi, spravedlnost starého, i nového zákona, skrze moc, kter[á] svatému Petru jakožto prvnímu papeži daná byla, skrze moc, kterou všichni kněží mají při oběti mše svaté, chleb v pravé tělo a víno v pravou krev Ježíše Krysta proměňovat, skrze všechny zaklínání a přísežné závazky, které proti vám, duchům přednáším, aby skrze všechno hořejší a skrze to, co vy na všelijaký spůsob můžete přemožený a přinucený býti, ať tebe nutí, mou vůli vyplnit, všecky kázání a zvolení všech nynějších kněží a bývalých, i nápotom budoucích, v tý moci, kterou vás, duchové, zaklínali a ještě zaklínat a přivolávat budou, ať tebe trápí všechna ta slova, kterýma. Manáses, Cornelius Agripa, Cipryán, Salomon duchy zaklínali, tak dlouho, až ty mně mou vůli a žádost vyplníš a mně se očitě vidět necháš, a to tak v pravdě, jak v pravdě jest, že Ježíš Krystus třetí den z mrtvých vstal, a na nebesa vstoupil, a Ducha svatého Utěšitele seslal, skrze to, Duchu Theropi, buď poslušný k našim službám a nejvíce k této, abys ty, Duchu Theropi, v tom okamžení přede mnou na vykázaném místě skutečně se postavil, že žádné vymýšlené lsti a falešnosti aneb podvodem, se mnou zacházeti, ani v nejakej strašlivej podobě, vidět se dal, nýbrž okrášlenej a v jDěknej přívětivostí lidskej N: beze všeho tělu i duši mé ublížení a mých tovaryšů přede mnou se na. vykázaném místě postavil, a mně v tichosti bez všeho šramotu a strachu a bez pádu mýho těla, tu kolikrát žádanou sumu 999.000 kusů dukátů na pravdivej, všudy jdoucí minci, bez prodlení přinesl, a to takové beze vší lsti, a podvodu na ono tobě vykázané místo pokorně položil bez ublížení a okrazení mně i mých tovaryšů, a v tom stavení bydlících i dobytka, a to tak v pravdě, jak v pravdě druhá osoba z největší Trojice s Božstvím i s člověčenstvím, s duší i s. tělem, a krví v svatých hostyích přítomná jest. Amen."

10. Citace: „Slyš, Theropi! Já nehodný služebník Boží, volám, přinucuji, poroučím a zaklínám tebe, skrze předešlý všecky slova a jména Boží, a skrze to, skrze co můžeš přivolán a přinucen býti. A když by to ještě dost nebylo, a ty mou vůli bys neuposlechl, tak tebe zaklínám, nutím a volám, ve jménu našeho .iežíše Krysta, on poroučí tobě, ten, který tebe z vysokého nebe do propasti zvrhnouti poručil, ten poroučí tobě, jenž moři a větrům, i bouři utišiti se jest poručil. Amen."

11. C i tac e: „Slyš, Theropi! Já volám a zaklínám tebe, boj a třes se před tím, jenž v Izákovi obětován, v Jozefovi prodán, a v beránkovi zabit a v člověku ukřižován byl, jenž on ten pravý vítězit el nad peklem jest byl. Dělej, Theropi, neprodlévej a naplň vůli mou, a přines mně sem tu tolikrát žádanou sumu peněz í>99'.000 kusů dukátů, bez falše, bez ublížení mýmu tělu i duši, i mých tovaryšů, ukaž se mně v žádaným spůsobu jednoho člověka N: tiše a pokojně, slož uloženou summu peněz na ono tobě vykázané místo, to tobě poroučím ve jménu Boha † Otce Amen."