str. 290

12. Citace: „Slyš Theropi! Já nehodný služebník Boží, zaklínám a nutím tebe, skrze toho soudce živých i mrtvých, skrze stvoření světa,, skrze toho, jenž má moc do věčného ohně svrh-nouti, abys mou vůli vyplnil, tak jak sem tobě poručil. Zaklínám tebe, Duchu Theropi, ještě jedenkráte, ne v mý modlitbě, nýbrž v moci a v síle Ducha svatého, abys mně tu žádanou sumu peněz, 999.000 kusů dukátů ihned přinesl.. Učiň a poslechni ne mně, nýbrž Pána Ježíše Krysta, dle kteréhož obrazu stvořený jsem, jehožto nejdražší krví já vykoupený jsem byl, v jehožto milosrdenství já věřím a naději silnou mám, odpuštění všsch hříchů a život věčný, v jehožto moci já N: tebe, Duchu Theropi, přinucuju, který tebe svýho kříže podmaněného učinil †, z jehožto ramena třese ise již ta přemožená žaloha, a vzdychání pekla, jenž duše k svétlu věčnému z temnosti přivedl, buď tobě! strach a lekání, ty [!] těla lidská, buď tobě hrůza jedna [!] obrazu božího moc †, neprotiv se ani prodlívej mou vůli vyplnit, nedomnívej s s', že já zavržen sem, poněvadž ty to víš, že já velký hříšník jsem, než ale poroučím v milosrdenství a v milosti Boha pravého † a tobě, Duchu Theropi, ukládám iskrze majestát Kristův: zaklínám tebe, Theropi, skrze Boha † Otce. Zaklínám tebe skrze Boha † Syna. Zaklínám tebe skrze Ducha svatého †. Já zaklínám tebe skrze svatost svatého kříže t- Já rytěřuju (!) tebe skrze víru svatých apoštolů Petra a Pavla, a ostatních všech svatých. Já poroučím tobě skrze krev svatých mučedlníků †, skrze svátost křesťanské víry, skrze tu mlčenlivost zpovědlníků † jichžto tajemství Boží ve všech či-tedlnostech a síle jest, skrze prozbu všech svatých, abys ty mně hned v okamžení bez strašení a řrniotu, bez omámení a zaslepení mých očí, bez zatmění tohoto svěceného světla, bez zkažení toho [statku], bez ublížení mýho těla i duše, i mých tovaryšů, bez škody toho stavení a všech věcí v něm, nýbrž ty, Duchu Theropi, postav se přede mnou na vykázaném místě, v pěkné postavě [!] jednoho člověka N: a přenes tu sumu peněz, 999.000 kusů dukátů v dobrým i dokonalým zlatě bez prodlení, bez kouzlu a šizuňků a falše a lstivé chytrosti z moře neb ze země, kterýžto peníze ani Bohu ani člověku skrze skrytost k užitku nejsou, jedny pravý a dokonalý v tomto království, berný mince na ono tobě vykázané místo, které s posvěcenýma ratolestí [!] poznamenáno jest, pokorně položíš, a to poroučím tobě ve jménu Boha † Otce, Syna † i Ducha † svatého. Amen. Nyní následuje žalm svatého Davida."

Žalm 53. O Bože! spasenýho mně učiň. Ve jménu tvým, v tvý síle řiď mně, Bože můj! vyslyš modlitbu mou, milostivě přijmi řeč úst mých, neho nepřátelé zdvihli se proti mne, a silní hledají duše mé, a nepředložili sobě Boha před obličej svůj, nebo aj Bůh spomáhá mně, a Pán jest obránce duše mé. Odplať zlé věci nepřátelům mým, a v pravdě tvé rozptyl je. Dobrovolně obětovati budu tobě, a chváliti budu jméno tvé, Pane, nebo dobré jest. Nebo- ze všelikého' zármutku vytrhl si mne, a nad nepřáteli mými vidělo pomstu oko mé. O Bože! který