str. 658

a pokojné, ne nějaké svárlivé sobě zaopatřiti v určitý den do domu toho, v kterém se sňatek svatební konati bade, hned ranním časem se postaviti, tabule, stoly, židličky neb stolice a jiné potřebné věci snášeti, tak aby raději zbylo, než se nedostávalo, zvypůjčovati, od koho a čího co a kolik kusův jest, bedlivě pro sebe zaznamenati, mládence, muzikanty, aby šátky, favory, věnce, kytky neb jakékoliv ozdoby, kdo seč může býti, nejenom sám družba pro sebe od panny neb paní nevěsty časně mohli dostati, uctivě žádati a co od starodávna bejvalo, od toho neupouštěti, leč že by chudoba a nepostačitel-nost byla, tehdáž mládenci i muzikanti to prostředkovati.

Articul V. Za páté: Když se družbovi neb žváči přednímu od pana ženicha neb hospodáře rejstřík poznamenaných oso« k rukoum (sic) dodá, on jej přehlídnouce, takový na díly, kolik jich potřeba, prozřetelně rozdělí a disponuje pár a pár, ne, aby mládenci sami sobě vybírali, aneb jak obyčej mají, předmítali, řkouc: „Já do toho neb onoho místa nepůjdu, ať tam jiný jde, já s tímto obcházeti nebudu," rozšafně zříditi a oni družbu ve všem uposlechnouti a jeho nařízení vyplniti mají, kterýžto jim na ruku dá, aby se šlechetně a uctivě přijdouce k pozvaným chovali, v domích se nezdržovali, pití zanechali, bez potřeby se netoulali a nestavovali, nýbrž svého vyřízení časně relati družbovi učiniti, tak aby družba zase pana ženicha aneb pana hospodáře, jak mnoho pozvaných přijíti připovídá, ubez-pečlivě zpraviti a dále k službě hostům se připraviti mohl.

Articul VI. Za šesté: Při druhém obcházení a osob svádění ke všem těm osobám, které prve neodepřely, jsou povinni jíti, jestli by se která příliš dlouho připravovala, tu nečekati, ale pro jinší jíti, a pro tu zase po chvíli, když by porozuměl, že v čas přijde, se zastaviti, tak aby žádná skrze nedbalost mládencův doma zanechána nebyla, ale raději bez pohoršení velebného pana děkana do chrámu Páně k odavkám časně se jíti mohlo. Před tím pak družba a ten, který neobchází, povinen jest shromážděný frauencimor obveselovati a s ním se dle příhodnosti času v tanci provésti může.

Articul VII. Za sedmé: Když se do chrámu Páně ku copulati odejde, družba a mládenci párem za pozvanými pány vážně před nevěstou jíti mají; po doprovození do kostela při nejmenším dva mládenci zase do příbytku, kdež sňatek svatební konati se bude, se navrátiti mají, přečtouce osoby, stoly a tabule krytí, talíře, servity, chléb, lžíce, nože etc. pořádně talíř proti talíři, tak aby na jednej i druhej straně jednostejně bylo srovnati; na sůl a slánky nezapomínati. Vodu též hned jak z kostela přijde s medenicí a ručníkem pohotovu míti. Kdyžby se páni hosti umývali, družba za tabuli má panny a paní dle vzácnosti a hodnosti osob, ne jak rnnohej nepo-zornej obyčej má, že svou milenku třebas na nejpřednější místo by posaditi chtěl, pěkně poctivě sázeti neobmešká, a co kdo od sebe zaopatření a k skování odevzdá, rozšafně a pozorně schovati, aby se