nic nezmrhalo a neztratilo, ale zase při odjití to před rukami maje s pochvalou odvésti nepominul.

Articul YIII. Za osmé: Když se začnou jídla nositi, družba povinen jest na nevěstin stůl a stranu pozor dáti, jídla pěkně pořádně stavěti. Pannám a paním, jestli by se ony z jídel samy čeho dotýkati nechtěly, sám předkládati a krájeti, v celosti ve všech kusech beze všeho sobě nejmenšího přivlastňování na stůl představiti, talíře čistotné vyvexlovati, s trunkem, jak kdo sobě rozkáže, posluhovati, frauencimoru raději v čistotných džbánkách představiti, se stolu, cokoliv od jídel schází, ne jak někteří nestydatí obyčej mají, do kapes aneb nastraženému a očekávajícímu bráti a rozdávati, prázdnou mísu paní hospodyni donášejí, takovej shledán jsouce v tom, že na spolusloužící jako i na muzikanty nepamatoval, 35 kr. pokuty, k tomu při šlaftruňku držícím a matce pokladnici zasloužile ferulí tři kopy neproměnitelně dosáhnouti má, což také i při trunku aby páni hosti zadní nebyli, všudy dohlížeti a ne jak někteří za jednu dvě, dříve nežli pánům hostům se naleje, do sebe vpustiti. Který by v tom spatřen byl, nápodobně svrch položenou pokutu padá. Když ale jídla docházeti budou, vedle obyčeje partes neb talíř muzikantský uctivě s žádostí na stůl pánům hostům podati, a aby nic ustraněno nebylo, zvláště panny družičky, co by tak pro posilnění muzikantům poskytnouti chtěly, to družba na pozoru míti.

Articul IX. Když jídla, koláče a konfecty se sbírati budou míti, voda vonná s medenicí s čistotným ručníkem k umejvání rukouch (!) na hotově býti musí, uctivou ochotností služba pánům hostům ať se prokáže. Medenice na přední stůl k panně nevěstě se podá a kalné posloupně obejde, takové žádný jiný nežli družba (vyčtouce peníze) k svému opatrování přijíti a při šlaftruůku u přítomnosti všech zase odvésti, z kterýchžto dle snesení pro památku některej peníz do matky pokladnice, a to po každé svatbě přijíti a uložen býti má, ostatek dle libosti stráviti se dovoluje, jakož také když pannám

0 věnec se připijeti bude, družba napřed začnouc a potom mládenci po starších do vypořádání, a to beze vší vady. Následovně družba s pannou nevěstou tanec jeden sám začnouc, hned panu ženichovi odvésti a tak předním pánům hostům zavésti, po vypořádání mládencům s družičkami teprv tanec dovoliti; neb ten chvalitebný způsob v hlavních městech Pražských i v jiných královských městech se zachovává. Kdyby ale přespolní aneb domácí hosti své zalíbení dále v tanci měli, mládenci se vší uctivostí, byť i některého zalíbená panna byla, s ochotností plac k veselosti postoupiti, po vykonané přespolních i domácích hostí veselosti majíce k tanci plac prázný, v tom pěkně pořádek následujíce přespolní i domácí paní

1 panny, jak bohaté, tak chudé, k tomu sňatku svadebnímu pozvané s vážností provádějte, an by které paní její pan manžel tu přítomen byl, od jeho paní dovolení s jeho paní manželkou k tanci jíti, s ucti-