str. 690

váme dobře písmena S C (Senatus consulto), z nichž S na levé a C na pravé straně vedle popsané postavy ženské umístěno jest. Nápis na obvodu reversu je z větší části již otřelý, a spatřujeme z něho pouze jednotlivá písmena I CO.

U Kroměříže se cesty dělily; jedna zahýbala se na severozápad ke Kojetínu, drahá zahýbala na severovýchod podél Bečvy. Zde nalezly se římské mince u Chropíuě a tam, kde nachází se zřícenina hradu Starého Jičína. Vykopána zde kostra s bronzovými náramky, na jiném pak místě na témže kopci nalezeno 8 mincí, z nichž dvě stříbrné, ostatní měděné jsou ze 4. století.

Náhled tento, který jsem již před dvěma roky projevil, dosáhl nového potvrzení v hromadném nálezu bronzu u Mankovic ve Slezsku*) a dá se stopovati celou řadou předhistorických osad v této čáře zjištěných.

Kočující kupci procházeli zde tedy žleb Bečvy a u Hranic přestupovali v údolí Odry, která již přináleží k oblasti moře baltického.

Směr cesty severozápadní od Hradiště ke Kroměříži určen Fr. Přikrylem,**) z těchto míst dále k Olomouci pisatelem těchto řádků a stopován dále až do Slezska. Cesta počíná u Spytinova, kdež se spojuje s údolím uherskohradištským, odsud bére se ke dvoru Halenkovskému a myslivně zvané Na hradské. Dále vine se po hřbetě hor mezi údolím Halenkovským a dolinou Kudlovskou kolem pravěkého hradiska k hájence taktéž Na hradské zvané, odtud dále ke Kroměříži. Krajina severně Kroměříže položená jest velmi bažinatá, četnými vodami protkána, proto téměř neschůdná.

Z té příčiny ubírali se cestující nejprve po pravém břehu řeky Hané, který jest vyvýšen 20 i více metrů nad okolní rovinu. V těchto místech, a to severozápadně Kroměříže nachází se nevelká vesnice Hradisko, již pojmenováním svým významná. Ihned za kostelem prostírá se mezi touto obcí a sousedním Bezměrovem rovinná trať zvaná Hroubí a Hořenůše mohutným náspem, 376 kroků dlouhým chráněná, na níž nalezeno již množství starožitností i celé kostry lidské. Nejdůležitější z nich jest jantarová perla, která vrhá jakési světlo na směry našich cest.

U Kroměříže nachází se také spojení směrů západních a východních, které vede údolím řeky Hané, za Vyškovem, pak přechází v úval, jímž pohodlně se dostaneme do Brna. Spojení to dá se od hlavního města stopovati četnými předhistorickými osadami, na př. Šlapánicemi, Tvarožnou, Holubicemi, Kousinovem, Hradiskem Lulečským, dále hromadným nálezem bronzů u Slavkova atd.

*) K. Jar. Maska: Nález bronzů u Mankovic ve Slezsku, čas. mus. sp.
Olom. 1892. **) Fr. Přikryl: Praehistor. nález u Kroměříže. Ö. M. S. 01. 1890.