větší počet studujícími snesený; bohužel nepátráno nikdy po místě nálezu ani jeho okolnostech.

Laskavostí pana Iq. červinky v Uh. Hradišti dostalo se mi několik důležitých zpráv z krajiny této i odjinud.

Tak vyoral jistý rolník v Iv ani pěkný sesterc císařovny Faustiny. Líc má opis DIVA FAVSTINA PIA kolem poprsí; na rubu ženská postava s palmovou ratolestí v levici mezi S(enatu) O(onsulto) opis AETERNITAS.

U Polehradic pode hradem ve strži nalezen aureus Neronův. Okolo hlavy na líci jest CLAVDIVS NERO, na rubu však z celého opisu kolem zavřeného chrámu Janusova jenom jednotlivá písmena

zbyla IAN ..... A .... (Snad Janvm CLVSIT. PÁCE P. R. TERRA

MARLQ PARTA).

U Bojkovic na jižním svahu hradiska „Valy" zvaného vyoral jistý rolník mnoho mincí, které vesměs zašantročeny; později na onom poli nalezeny ještě dvě, z nichž měděná se rozpadla. Stříbrná jest pěkně zachovaný denár císaře Traiana. Na líci kolem hlavy lze čísti: IMP. TRAIANVS AVG GER DAG IMP . . . M, ostatní písmena posunutím matice nebyla vyražena.

Na rubu kolem obrněné postavy se štítem, pluhem (?) a kopím COS PP SPQR 0 . . . MO PRINC (Consul, pater patriae, senatus populus que romanus O(pti)mo principi); pod podstavcem DACAO.

Mimo směr naší cesty zůstává osamocený nález ode hradu C im-burka, zaniklé to kolébky slavného kdysi rodu. Chováme z míst těchto veliký mosazný peníz 32 mm průměru, jehož ráz jest však valně setřen. Na lícní straně jest vypouklá ověnčená hlava s opisem, z něhož jest pouze část čitelná. Zníť pak ANTONINVS AVG. PIVS PP . . . .; rub zdoben postavou nějaké bohyně u oltáře obětující, kolem kteréž jest málo zřetelný nápis SA LVS, ostatní jest otřelé.

Podrobněji popsán nález u Vážan.*) Před desíti lety byla nalezena na poli u Vážan nedaleko Kroměříže měděná mince římská, ve velikosti čtyřkrejcaru, ne zcela pravidelně zaokrouhlená, na okraji s mnohými zářezy a trhlinami. Celý povrch jest krásnou lesklou zelenou patinou pokryt. Na líci viděti v profilu provedenou polovy-puklou hlavu mužskou, rysův ušlechtilých s plnovousem, a kolem jejích skrání vine se vavřínový věnec v týle stuhou svázaný. Okolo hlavy jest na obvodu následující částečně nečitelný nápis: IMP. AVR. ANTONI—NVS AVG. Rub jest valně poškozen, nese vzpřímenou;-řásnatým, až po paty dosahujícím rouchem oděnou, k levé straně obrácenou postavu ženskou (personifikaci spravedlnosti či štěstěny), Jež pravicí v lokti ohnutou drží váhu, kdežto levice, ku tělu přitažená, třímá roh hojnosti, z něhož kvítí vyrůstá. Z nápisu pozná-

*) Jar. Palliardi: Římská minoe ualezená u Vážan na Kroměřížsku. Č. mus. sp. Ol. 1888