str. 340

jinde »Liško, liško, zde ti dávám kostěný, dejmi za něj železný«14). Tedy liška dává dle toho zuby i prostředky ? ochraně jich t. j. preclíky, O těchto podal jsem i doklady již ve stati loňské, nyní pak připojuji jen dodatkem, že preclíky bývaly oblíbeném pečivem v Rakovníku pode jménem »precle« ; doklady nejstarší jsou teprve ze 16 stol.16)

Lišku pozorujeme ve hrách s malými dětmi, jako: »Vařila liška kasičku« atd. nebo »Běžela liška, běžela . . .«.l7) Totéž znají na Horácku: »Vařila liška kasičku . . .«.18) Tamže děti odrostlejší provozují také hru na lišku.19) Lišku spatřujeme i v počítadle děstkém, na př. »Běží liška ? Táboru, nese pytel zázvoru . .«2") nebo »Liško, liško, pověz pravdu . .«2I) Liška neschází ani v koledách vánočních, jak svědčí ukázky: »Běžela liška po ledu . . ,«22)a »Koleda, koleda oknem ven, liška běží z háje ven .. .«??)

A tak proskakují zmínky o lišce vše, co souvisí s životem dětským a nepochybíme tudíž, když je navazujeme ke zprávám o liščí neděli a chození s liškou, týkajícím se též dětí.

Náboženská hnutí naDymokursku a Chlumecku.

Na základě zápisu v archivech napsal F. J. Čečetka.

Po bitvě bělohorské hrdelní komise odsoudila .26. ledna 1621 i mrtvého Smiřického všeho jmění, památka jeho na věčné časy s& umořila a za prokletou a nepoctivou vyhlásila ; statky jeho skonfiškovaný pro královskou komoru. Zpupné panství Dymokurské mělo v krátké době několik pánů. Roku 1622 koupil statek Dymokurský o 11 osadách ve výměře 7736 jiter 280,1]" za 174.661 zl. 11 kr. Albrecht z Valdštejna, vévoda fridlandský, od něho pak rodina Khanova za cenu směšně nepatrnou.

Po bitvě na Bílé Hoře nekatolíci z panství vypovídáni,*) reformace katolická v lidu poddaném zaváděna. Mezi sty vypovězených kněží nekatolických čteme i jména: M. Václav Schindler, děkan v Poděbradech, Jan Thaddeus, farář v Kopidlně, Jan Choceňský, predikant v Bydžově. V našem kraji prováděl katolickou reformaci r. 1625 don Martin de Huerta.

") Krok (Preslův) roč. 1831, díl. II. Ant. Jungman: Krátký obsah náboženství pohanského u Slovanů, zvláště Čechů btr. 347. - fiíkadlo toto, pokud liška se v něm jmenuje, uvádí též Erben: Prostonárodní pí-ně atd. str. 6. 16) Cas. musea král. Čes. 1835. Dr. Z. Winter: Rakovník století 16. str. 27. "j Slávia: Národní písně atd. ľraha, 1&79. Řady II. odd. IV. str. 12. 18; Dufek Jos.: Naše Horácko. Vel. Meziříčí. Str. 61.. '*) Tamže str. 90. ">) Erben: str. 33 čís. 26. 21j Slávia: ř. II, odděl. IV. str. 34 čís. 16. ") Erben: str. 45 čís. 12; bborník horický str. 128 č. 4; táž bývá i počítadlem: blavia jako v poznm. 17 str. 34 čís. 15. 23) Charvát V. J.: Z českého jihu. Matice lidu, 18H8, str. 137.
*) Na suplice ? ochraně protestantů do Řezná r. 1735 podané mezi jinými emigranty podepsán též Václav Loňský z Beruuic na Dymokursku.