str. 365

V tomto případě za godež jsou odpovědni pouze snoubenci, na otce připadá odpovědnost, mél-li při tom přímou neb nepřímou účast. Rozeznávají se tři druhy godeže. První jest tak zvaný tajný. Ženich vypraví námluvčího ? nevěstě, . aby o ni požádal. Mnohdy musí býti taková návštěva několikráte opakována. Svolí li děvče, odevzdává vyjednavateli jako znamení souhlasu kytičku, na některých místech přímo věnec.

Druhý godež sluje malým, též prstenem. Přesvědčí-li se mladík, že mu jest dívka nakloněna, vypraví se od jeho strany pět i více mužů, nejbližší příbuzní, aby o ruku její požádali. Oíec neb jeho zástupce kráčí v čele a vede hlavní slovo. Jakoby nevěděl o předchozím ujednání, táže se, jsou-li rodiče dívčiny srozuměni, aby dali syé dítě jejich synu. Nevěsta se objeví před shromážděnými, líbá ruku svým rodičům, tchánovi nebo jeho zástupci a po té ostatním. Tchán jí dává zlaté peníze, což není nic jiného než závdavek, naopak také nevěsta připravila pro každého ze svatů po kytici, v nichžto bývá zavázaný nějaký drobný peníz. Některý z vyjednávajících pospíší napřed ? ženichovi, vezme mu klobouk nebo čepici a hodí ji na zem na znamení, že dobře pochodili, aby se před milými zvěstmi ochotně skláněl. Považuje-li se věc již předem za zabezpečenou, v odlehlých dědinách svatové přinesou s sebou také nikjach (momič-nina — dar pro nevěstu) a agarlbk (výkup za ni), a když se byli domluvili, vše odevzdají.

Veliký godež má význam toliko pro veřejnost. Průvod, který s tím bývá spojen, jakož i rozmanité obřady, jež se při tom vykonávají, hlavně ? tomu směřují, aby zasnoubení bylo po celé obci známo. U nás ? zasnoubení pravidelně jenom užší příbuzenstvo bývá zváno. Nepohodnou-li se později snoubenci a žádá-li se náhrada za dárky, nutno se dovolávati svědectví obecního zastupitelstva. Ve společnosti se všichni jinak ? zasnoubeným chovají, než dříve na ně pohlíželi. Kdyby se mladík po svém godeži ? jiné dívce lichotil, starší obce naléhají, aby byl provinilec pro rušení dobrých mravů náležitým způsobem potrestán.

V různých místech o velikém godeži se také smlouvá o věnu. Když se nedocílí kýžené shody, přerušuje se veškerá dosavadní úmluva a dary se vracejí.

Prsten podle lidového názoru nemá rozhodujícího vlivu na platnost úmluvy, neboť se odevzdává buď před godežem nebo za něho, aneb posléze i po tomto obřadě. Není bez podstaty domněnka, že zvyk dlužno připočísti na vrub vlivu řecko-římského, ačkoliv i u jiných Slovan íí není neznámý. U nás hraje vynikající úlohu při svatbě, ale pro zasnoubení samo není nezbytným, takže po venkově pravidelně se nevyměňuje.

V době nejstarší, kdy žena byla považována za pouhou věc aneb pracovní sílu, tu odhad ceny (godež) neměl onoho významu a také nebyl s mnohými obřady spojován

Muž prosté za jistou částku peněz, nebo za jinou náhradu si ženu vzal. Teprve později, když si proklestila cestu myšlénka, že jest sňatek mravním svazkem i základem společnosti, připojovány byly rozmanité obřady, aby důstojnost vážného kroku se zvyšovala. Proto se také vy-